вівторок, 04 липня 2006 15:37

Спецпенсії можуть скасувати

65-річній Валентині Іванівні з березня підвищили пенсію на 9 гривень. Тепер щомісяця вона одержує 402 гривні. Каже, підвищення навіть не відчула — усе ж подорожчало.

Ще за прем"єрства Віктора Януковича більшості пенсіонерів установили 332 гривні пенсії — незалежно від стажу роботи. Така собі зрівнялівка. Тепер уряд займається диференціацією пенсійних виплат.

— З 1 березня цього року мінімальна пенсія становить 359 гривень, — каже перший заступник міністра праці та соціальної політики України Олена Гаряча, 50 років. — А надбавка встановлюється залежно від тривалості трудового стажу.

Окрім того, зазначає Олена Гаряча, з 1 липня на 30–90 гривень зросли надбавки до пенсій сім"ям загиблих та учасникам бойових дій. Решті учасників Великої Вітчизняної війни доплачуватимуть з 1 січня 2007 року. Доплати прив"яжуть до прожиткового мінімуму й переглядатимуть щорічно. Якщо будуть гроші, пенсії можуть підвищити й "дітям війни", розповідає заступник міністра. Нинішній бюджет Пенсійного фонду — 30 мільярдів гривень. Цього на всіх не вистачає.

Нинішній бюджет Пенсійного фонду — 30 мільярдів

Інша проблема — окрім закону про загальнообов"язкове пенсійне страхування, пенсії різним категоріям нараховують ще за 28 законодавчими актами. Найближчим часом Кабмін планує подумати над скасуванням цих законів. Утім, у нинішніх спецпенсіонерів їхніх великих доходів ніхто не відбере — закон не має зворотної сили.

— Зараз дуже велика різниця між розмірами пенсій: від 350 гривень до 14 тисяч і навіть більше. Людей це дратує. Тому є пропозиція призначати всі пенсії за єдиним законом, — пояснила Олена Гаряча.

Уряд має намір упорядкувати й ті пенсії, які призначають достроково — до досягнення людиною пенсійного віку. Наприклад, "чорнобильці" виходять на пенсію на 10 років раніше встановленого пенсійного віку. Але пенсію їм нараховують з тих зарплат, які вони отримували в останні роки за місцем роботи. Водночас багато хто з них є урядовцями, керівниками районного масштабу. Отож після виходу на пенсію ці люди працюють далі, отримують і зарплату, і пенсію. А вона в "чорнобильців" становить 90 відсотків від зарплати.

Зараз ви читаєте новину «Спецпенсії можуть скасувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі