пʼятниця, 13 липня 2018 00:50

"Слава Україні! Ця перемога — за "Динамо" і за Україну!"

Автор: REUTERS
  Ветерани російсько-української війни й активісти 10 липня влаштували акцію підтримки асистента збірної Хорватії Огнена Вукоєвича і захисника Домагоя Віди біля хорватського посольства в Києві
Ветерани російсько-української війни й активісти 10 липня влаштували акцію підтримки асистента збірної Хорватії Огнена Вукоєвича і захисника Домагоя Віди біля хорватського посольства в Києві

7 липня збірна Хорватії перемогла РФ у чвертьфіналі Кубка світу з футболу. Один із двох голів у ворота росіян забив колишній захисник київського "Динамо" Домагой Віда. Після матчу він зі ще одним колишнім динамівцем Огненом Вукоєвичем, асистентом головного тренера хорватської збірної, записали відео.

— Слава Україні! Ця перемога — за "Динамо" і за Україну! — сказали вони.

Відеозвернення в інтернет виклав заступник головного редактора київського журналу "Футбол" Андрій Шахов.

Міжнародна футбольна федерація ФІФА попередила Віду, що наступний "вибрик" може закінчитися дискваліфікацією. А вже після цього в мережі з'явилося друге відео від 29-річного Домагоя. Щоправда, записане воно було в той же вечір, що й перше. У ньому захисник нібито адресував привітання київському ресторану "Белград": "Слава Україні! Белград, гори! Привіт кабаку "Белград" у Києві, ми там зажигали. Розрахуюсь, коли прийду. Йован (співвласник закладу. — ГПУ), цілуй усіх".

ФІФА вивчає другий запис. Організація оштрафувала на 13 тис. євро Вукоєвича, а Хорватський футбольний союз виключив його зі складу збірної. Фанати загребського "Динамо" після цього розгорнули біля пам'ятника Тарасові Шевченку в столиці Хорватії банер, в якому назвали місцевих футбольних чиновників сепаратистами.

Президент Федерації футболу України Андрій Павелко запропонував Вукоєвичу компенсувати штраф, але той відмовився.

У Росії хорватських гравців поливають брудом усі — від спортивних коментаторів до вболівальників у соціальних мережах. Долучився й колишній тренер київського "Динамо" 63-річний Валерій Газзаєв.

— Прекрасний футболіст, але виявився без мізків, — сказав він про Вукоєвича, якого тренував у Києві.

Лондонське видання "Індепендент", описуючи ситуацію, назвало гасло "Слава Україні!" популістським. Газета "Сан" — націоналістичним. Посольство України у Великій Британії роз'яснило їм, що "Слава Україні!" — патріотичний вислів на зразок "Хай живе Франція!", "Хай живе королева!", "Хай Польща буде Польщею".

Журналіст німецького видання "Більд" Джуліан Рьопке став на захист хорватів: "Росія вбила 12 українців із початку Кубка світу. Не проблема для ФІФА, звичайно. Автократичний московський режим украв 2 мільйони українців у 2014 році й досі вбиває та калічить щодня. І при цьому може приймати змагання такого рівня".

Колишній голкіпер динамівців 43-річний Олександр Шовковський оприлюднив відео, на якому "Слава Україні!" свого часу вимовляли прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Литви Даля Грібаускайте, спікер німецького міністерства закордонних справ Мартін Шефер.

— ФІФА повелася некоректно й маніпулятивно, — каже політолог Віктор Таран, 40 років.

— Говорять, що спорт поза політикою. А самі дарують Путіну іменну футболку з назвою організації. Ситуація з Відою та Вукоєвичем показала, що ФІФА залежна від російських чиновників. Є факти розслідування, які показали: право проведення кількох Кубків світу віддали за гроші. Збірна Росії потрапила до найслабшої групи (грала проти Саудівської Аравії, Єгипту та Уругваю. — ГПУ). Можна згадати дуже дивний пенальті у ворота Іспанії в матчі проти росіян. Цей ланцюжок має назву — ФІФА симпатизує РФ і йде в неї на поводу.

Якби історія з Відою і Вукоєвичем трапилася під час Кубка світу в іншій країні, стільки галасу не було б. Однак пам'ятаємо, що Україну вже намагалися притягти до відповідальності за червоно-чорні прапори й портрет Степана Бандери на львівському стадіоні. Ми писали пояснення, що це не фашистські символи, а патріотичні.

Це — елемент гібридної війни. Цього разу ми перемогли. Раніше про гасло "Слава Україні" не знав майже ніхто у світі. Тепер про це пише преса більшості країн.

Після переможного півфіналу проти збірної Англії 11 липня Віда вибачився за відео.

— Я знаю, що зробив помилку. Хочу ще раз вибачитися перед російськими людьми. Це життя. Треба вчитися на помилках, — сказав він журналісту-телевізійнику, який підійшов до нього після гри.

Зараз ви читаєте новину «"Слава Україні! Ця перемога — за "Динамо" і за Україну!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі