середа, 12 травня 2010 07:17

Скорочення працюючих пенсіонерів не принесе державі користі - Сахань

Скорочення працюючих пенсіонерів не принесе державі користі - Сахань

Бюджет Пенсійного фонду на 2010-й становить 192 млрд грн. Долати його 30-мільярдний дефіцит уряд планує шляхом встановлення максимального розміру пенсій і величини заробітної плати, з якої беруть страхові внески. Від 50-відсоткового зниження виплат працюючим пенсіонерам, про що ще місяць тому йшлося в листі до Міжнародного валютного фонду, уряд відмовився.

— Зменшувати виплати працюючим пенсіонерам некоректно, — вважає 62-річний Іван Сахань, міністр праці та соціальної політики у 1998–2002 та 2005–2006 роках. — В Україні замість закону про соціальне забезпечення діє закон про соціальне страхування. Людина працювала і платила внески, щоб застрахуватися на випадок старості. Урізання пенсій — це напад на страхову систему. Нечесно відбирати відкладені на старість гроші.

Розмови про скорочення працюючих пенсіонерів чи врізання виплат їм тривали ще наприкінці 1990-х. Як аргумент тоді казали, що пенсіонери займають робочі місця, а молодь не працевлаштована. Але в абсолютній більшості вони працюють на таких посадах, на які молоді спеціалісти йти не поспішають. Наприклад, стояти на вахті чи прибирати територію — ні умови такої праці, ні оплата за неї не є престижними. Але робочих рук на цих ділянках виробництв економіка завжди потребувала. Тому стимульоване згори огульне скорочення пенсіонерів із таких робочих місць лише збільшить перелік вакансій у службах зайнятості й ніякої користі Україні не принесе.

Коли я очолював міністерство, колеги з європейських країн, навпаки, писали закони про залучення пенсіонерів до роботи. Бо в кожній економіці є такі вакансії, на які не знайти працівника навіть із числа нелегальних мігрантів. Упевнений, що коли економічна криза нарешті закінчиться, в Україні гостро постане питання дефіциту робочої сили. Звільнити легше, ніж шукати і запрошувати на роботу. Зараз і так у сільських школах англійську й математику читає одна й та ж людина. Сьогодні треба, навпаки, стимулювати наставництво пенсіонерів. Якщо літня людина має високу кваліфікацію, їй треба дозволити поділитися секретами виробництва з п"ятьма-шістьма молодими.

Зараз ви читаєте новину «Скорочення працюючих пенсіонерів не принесе державі користі - Сахань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі