середа, 04 лютого 2009 16:59

"Ситуація з онкозахворюваннями в Україні дедалі погіршується"

  Ігор Щепотін: ”Я з жахом очікую наступних місяців”
Ігор Щепотін: ”Я з жахом очікую наступних місяців”

Директор Національного інституту раку Ігор Щепотін, 52 роки, каже, що уряд відмовляється фінансувати державну програму "Онкологія".

Яка зараз ситуація з онкологічними захворюваннями в Україні?

— Вона дедалі погіршується, і жодних перспектив зниження захворюваності на рак не передбачається. Сьогодні на онкологічному обліку 920 тисяч хворих. Десь у 165 тисяч українців щороку виявляють злоякісні новоутворення. За рік від раку вмирає 90 тисяч осіб. Попри постійне зростання захворюваності та виявлення недуги, нам за останні роки вдалося домогтися зниження смертності від онкозахворювань на 3 відсотки. Але боюся, що втримати цей показник не вдасться через недостатнє фінансування медицини.

На що саме бракує грошей?

— Скажімо, жалюгідним стало фінансування онкологічної служби і зокрема нашого Інституту раку. Власне, як і всіх медичних закладів країни. Сподіваємося, що ситуація нормалізується протягом двох місяців. Бо довше існувати в таких умовах ми не зможемо.

Чи діє сьогодні розрекламована програма "Онкологія"?

 — Про неї говорять уже два роки, але досі не ухвалили. Міністерство фінансів стверджує, що держава не в змозі забезпечувати її в необхідному обсязі. Йдеться про 7 мільярдів гривень на 10 років. Тобто треба 700 мільйонів щороку.

На що зараз є гроші?

 — Поки що закупівлю медикаментів фінансують на 37 відсотків, а от на діагностичне й лікувальне обладнання не дають нічого. Наприклад, Національний інститут раку має на 90 відсотків підготовлений до експлуатації новий хірургічний корпус. Сподівалися запустити його ще наприкінці минулого року. Тоді в нас були реальні кошти, виділені за програмою "Дитяча онкологія" на придбання лінійного прискорювача. Нині для проходження цієї процедури наші діти мусять їхати до закордонних клінік. Але ці гроші наприкінці року в нас забрали.

Лікування третьої–четвертої стадії раку шлунка може коштувати 20–30 тисяч доларів

Я з жахом очікую наступних місяців. Якщо не вдасться домогтися хоч якогось фінансування від Міністерства охорони здоров"я, не знаю, за рахунок чого будемо боротися з онкологічними захворюваннями. Он на повсякденні витрати, оплату комунальних послуг, вивезення сміття, харчування хворих виділяють у 10 разів менше.

За все доведеться платити пацієнтові?

— Іншого шляху немає. Поки наш інститут до цього не дійшов. Але якщо нічого не зміниться, опинимося в такій самій ситуації, як і більшість столичних лікарень. Там хворі змушені самі платити за ліки, харчування, перебування у стаціонарі.

Але якщо ми говоримо про платну медицину, то обманюємо і себе, і пацієнта. Платна медицина — це коли людина платить гроші й одержує за них якісь додаткові медичні послуги. А якщо якість цього товару не влаштовує, позивається до суду. В нас же якість послуг і їх перелік не змінюються, але вони стають платними.

Ця ситуація виникла через кризу, чи недопрацьовують медичні управлінці?

 — Звісно, дається взнаки світова фінансова криза. Але є й внутрішні проблеми. Це ж абсурд, коли енергетичні компанії відключають від електрики бюджетні медичні установи.

Скільки в середньому коштує зараз курс лікування одного онкологічного пацієнта?

 — Це залежить і від хвороби, і від стадії захворювання. Якщо це рак першої-другої стадії, то зазвичай лікування зводиться до оперативного втручання й курсу хіміотерапії. Що вища стадія, то дорожче лікування. Приміром, курс лікування третьої-четвертої стадії раку шлунка може коштувати 20–30 тисяч доларів.

Не всі спроможні заплатити за лікування. Отже, люди  частіше звертатимуться до так званих цілителів?

 — Так. Адже бажання одужати ніхто не відбере. Якщо офіційна медицина почне виставляти пацієнтам непомірні рахунки за лікування, то людям нічого не залишиться, як іти до "цілителів". Імітувати процес лікування у такий спосіб.

Чим загрожує нинішня ситуація?

 — Значним погіршенням здоров"я нації загалом і підвищенням рівня смертності від злоякісних утворень зокрема.

Чи існують щеплення від раку?

 — За винахід вакцини від раку шийки матки її автори одержали Нобелівську премію. В онкології така антиракова вакцина поки єдина. У деяких західних країнах дівчинці при народженні роблять нею щеплення. Наскільки вона ефективна — покаже час. Вакцина зареєстрована в Україні, і за рекомендацією лікаря можна зробити щеплення.

Онкологи переконують: рак — не вирок. На чому базується це твердження?

 — Це справді так. Рак — це захворювання, якому на 40 відсотків можна запобігти, і це хвороба виліковна. Щоб не допустити розвитку раку чи виявити цю недугу на ранніх стадіях, необхідно регулярно, раз на рік відвідувати лікаря. Особливо тим, кому за 40 років.

Зараз ви читаєте новину «"Ситуація з онкозахворюваннями в Україні дедалі погіршується"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі