четвер, 14 квітня 2011 04:15

"Сильна Україна" закликає повернути митницю державі

Автор: фото: Роксана ПАНАЩУК
  Жінка підписується під зверненням до президента на мобільному пікеті акції ”Повернемо митницю державі” в Одесі
Жінка підписується під зверненням до президента на мобільному пікеті акції ”Повернемо митницю державі” в Одесі

В Україні стартувала акція "Повернемо митницю державі". Активісти партії "Сильна Україна" збирають підписи за реформу митного відомства і відставку керівника Держмитслужби Ігоря Калєтніка.

Підписатися під зверненням до президента з вимогою очистити митницю від хабарників можна в мобільних пікетах у великих містах. За словами заступника голови "Сильної України" Олександри Кужель, зібрані підписи на підтримку антикорупційної митної реформи партія передасть в Адміністрацію президента.

Торговці на ринку Малиновський в Одесі підписуються під зверненням, але не хочуть називати своїх прізвищ — побоюються.

Оксана, продавець радіотоварів:

— Дев'ять років продаю дрібнички типу акустичний кабель, антени, штекери, шнури та інше. Раніше замовляла товар у Польщі, бо якісний. Тепер не можу, бо митниця вимагає великі гроші за розмитнення контейнерів. А це означає, що ціна для покупців має бути захмарна. Доводиться везти товар із Китаю, бо він трохи кращий, ніж український. Останні півроку соромно людям у вічі дивитися. Мої клієнти — в основному пенсіонери або люди з невеликою зарплатою. Через місяць їм доводиться знову йти до мене і купувати.

Тут у нас хлопці продають меблі. Прийшов величезний контейнер, митниця сказала заплатити 250 тисяч доларів за розмитнення. За скільки ж ці меблі людям продавати після такого?

Володимир, продавець радіаторів:

— Кінцева ціна на товар залежить від його розмитнення. Ціни на це нестабільні, певно, їх беруть зі стелі. Працювати важко, бо продаємо за дорого і мало хто може дозволити собі купити товар. Виходить замкнуте коло і низький товарообіг. Ми ледве виживаємо, а нам ще пообіцяли купу перевірок, щоб витрусити гроші.

Схожі проблеми мають і торговці на ринку у місті Сніжне на Донеччині.

Наталія Лавіна, продавець білизни:

— Дрібні і середні підприємці возять товар із Росії та регулярно сплачують непомірні податки на митному пункті. Через це продають товар із більшою націнкою, але все одно зазнають постійних збитків і працюють "у мінус". Просто слів бракує від такої роботи, самі епітети! Добре, що з'явилася така ініціатива щодо митників, я її підтримую! Президент повинен виявити свою волю і посприяти тому, щоб митна система стала прозорою і чесною.

Зараз ви читаєте новину «"Сильна Україна" закликає повернути митницю державі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі