четвер, 27 червня 2013 07:45

Сенат відмовився назвати Волинську трагедію геноцидом

"Етнічною чисткою з ознаками геноциду" визнав у своїй заяві Cенат Польщі кривавий українсько-польський конфлікт 1943 року на Волині. "За" проголосували 55 сенаторів зі 100, "проти" — 20, "утрималися" — 10. Проект заяви подала партія Польська народна партія. Наполягала на визнанні Волинської трагедії геноцидом польського населення. Однак в остаточному тексті від цього означення відмовилися.

Волинську трагедію Сенат назвав "брутальною акцією фізичного знищення поляків, яка проводилася бандерівською фракцією Організації українських націоналістів та Українською повстанською армією". Злочини польських формувань проти українського населення не згадали.

У заяві вказана кількість жертв — приблизно 100 тис. поляків. ПНП наполягала на цифрі 200 тис. Польські дослідники говорять про 60-100 тис. загиблих. За найсміливішими оцінками істориків обох країн 1995 року, кількість жертв Волинської трагедії сягала близько 50 тис., з них 18 тис. встановлені поіменно. Кількість загиблих українців від рук польських військових формувань на всіх територіях українсько-польського конфлікту, разом із Волинню, сягає 21-24 тис. осіб.

2003-го тодішні президенти України та Польщі Леонід Кучма й Александр Кваснєвський підписали спільну заяву "Про примирення в 60-ту річницю трагічних подій на Волині". В її тексті були слова: "Прощаємо і просимо вибачення".

Зараз ви читаєте новину «Сенат відмовився назвати Волинську трагедію геноцидом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі