понеділок, 07 квітня 2008 16:41

Саркозі хотів збільшити популярність за рахунок України

Сьогодні в Національній асамблеї Франції заплановане голосування щодо недовіри уряду. Причиною стало відрядження додаткового збройного французького контингенту до Афганістану без попередньої згоди парламенту.

Опозиція закидає президентові Саркозі надмірне зближення зі Сполученими Штатами та НАТО й виступає проти зміни зовнішньополітичного курсу країни.

Президентові Ніколя Саркозі буде не так просто відновити повноцінне членство Франції в усіх структурах Північноатлантичного альянсу. Проти цього активно виступають французькі соціалісти, комуністи, центристи. А також ті праві політики, які не хочуть прибрати звичну дистанційованість відносин Парижа і Вашингтона.

Внутрішня політична ситуація загострилася напередодні саміту НАТО в Бухаресті. Саркозі проголосив, що Франція відправить додатково 700 військових фахівців до Афганістану. Цю допомогу французький лідер використав як вагомий аргумент для відновлення участі його країни в системі командування Альянсом. Навзаєм він сподівається здобути згоду США та решти партнерів по НАТО на посилення власне європейської системи безпеки.

Саркозі не має одностайної підтримки з боку співгромадян

Однак Ніколя Саркозі не має одностайної підтримки з боку співгромадян. Згідно з опитуваннями 68 % французів виступають проти відрядження додаткового збройного контингенту в Афганістан. Лише 15 % бачать сенс у такій активнішій співпраці з НАТО. Для порівняння: в Україні активних прихильників членства в блоці 30% — удвічі більше, ніж у Франції.

У французькому парламенті партія Саркозі Союз за народний рух має абсолютну більшість. Це означає, що депутати від опозиції не зможуть відправити уряд у відставку. Проте лідер французьких соціалістів Франсуа Олланд наголошує: висловити недовіру уряду з парламентської трибуни важливо — щоби примусити його до діалогу.

Внутрішні політичні проблеми є серед чинників, які призвели до незгоди Франції на надання Україні Плану дій із набуття членства в НАТО. Березневі вибори у цій країні продемонстрували падіння популярності президента та його партії. Французи переважно лишаються недовірливими до Америки та чутливими до всього, що стосується державного суверенітету. Аби відновити популярність, Саркозі треба щось голосно заперечити Вашингтону. Тут і знадобилося українське прохання на приєднання до ПДЧ, яке так наполегливо підтримували США.

Аби досягти більшого міжнародного впливу Франції, главі цієї держави треба домогтися повноцінної участі в роботі НАТО. А для цього заручитися підтримкою тих-таки США, Великої Британії та інших упливових членів блоку. Зважаючи на конфлікт довкола  України та Грузії, зробити це буде непросто.

Зараз ви читаєте новину «Саркозі хотів збільшити популярність за рахунок України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі