середа, 26 грудня 2007 14:54

Шанси недоношених немовлят не зросли

Цього року в новонароджених із вагою менш ніж 1 кг офіційно збільшилися  шанси вижити. Україна перейшла на стандарти Всесвітньої організації охорони здоров"я.

Тому вітчизняні пологові будинки мають робити інтенсивну терапію немовлятам, що з"явилися на світ раніше строку — після 22-го тижня вагітності. До того виходжували лише 28-тижневих малюків. Проте приводу для радощів немає.

Знайома акушерка з одного столичного пологового будинку розповіла, як тепер "доношують" недоношених. Здоров"я малечі напряму залежить від платоспроможності батьків. Якщо вони можуть купити всі необхідні препарати — дитина буде здоровою. Ні — на неї чекає інвалідність. За словами акушерки, таке судилося приблизно 90% "маленьких" новонароджених. Бо для належного виконання стандартів ВООЗ у лікарні не вистачає ані спеціального обладнання, ані медикаментів.

Щороку в Україні інтенсивної терапії потребують близько 400 недоношених немовлят. Раніше лікар вирішував, чи підключати до апарата штучної вентиляції легень і давати шанс на виживання недоношеному чи доношеному малюкові. Тепер мають допомагати всім. Але ж ситуація з обладнанням лікарень не змінилася. Знову на словах ми гуманні, а на ділі — аж ніяк. Дискримінація починається від народження. У кого є гроші, у тих буде і здоров"я. Немає — то може сподіватися лише на Бога.

До 2050 року українців залишиться 25 мільйонів

Британські вчені довели, що маленький зріст пігмеїв був не результатом пристосування до умов життя в нетрях лісу, а причиною дуже високої смертності. Отож вони рано "гальмувалися", рано досягали статевої зрілості й таким чином не вироджувалися.

Збільшення кількості новонароджених із малою вагою в нас — це теж показово. Але на тлі високого рівня безпліддя, постчорнобильської екології, рівня нашого життя та демографічної ситуації маємо радіти кожному немовляті. За прогнозами демографів, до 2050 року українців залишиться 25 млн. Нездорова нація не може народжувати здорових дітей. Але фахівці переконують: якщо інтенсивну терапію недоношеному проводити належним чином, то 90% малюків виростуть здоровими. Поки що шанси на повноцінне майбутнє є лише в немовлят, що з"явилися на світ вчасно.

Зараз ви читаєте новину «Шанси недоношених немовлят не зросли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі