вівторок, 30 липня 2013 05:15

Самозахист стане дієвою відповіддю на колапс системи правопорядку

Автор: фото надане прес-службою Миколи Катеринчука
  Микола Катеринчук (у центрі) під час відкритого турніру Києва з динамічної стрільби. Змагання проходило в селі Капітанівка під Києвом
Микола Катеринчук (у центрі) під час відкритого турніру Києва з динамічної стрільби. Змагання проходило в селі Капітанівка під Києвом

Під Києвом пройшов відкритий турнір міста з динамічної стрільби. На нього приїхали близько 40 стрільців із різних регіонів України. Змагання відбулися за підтримки народного депутата України Миколи Катеринчука, який також взяв у них участь.

— Для України дуже важливо популяризувати культуру володіння зброєю, — каже Сергій Львович, президент Всеукраїнської федерації прикладних стрілецьких видів спорту. — Гадаю, стрілецькі турніри стануть помітним елементом цього процесу. Наш захід — чудова нагода продемонструвати культуру безпечного поводження зі зброєю, а також навички швидкого та влучного стріляння. Щиро дякую Миколі Катеринчуку за сприяння в проведенні цього змагання.

— Культура поводження зі зброєю — не єдиний фактор становлення гармонійних відносин у суспільстві, — говорить депутат Микола Катеринчук. — Останнім часом Україну потрясають резонансні злочини. Врадіївка і все, що з нею за ці дні пов'язане, — марш, протести, провокації, розігнання мітингу вночі — це насправді хоч і важливі, але все ж таки другорядні речі. Події на Миколаївщині стали не початком, а тільки детонатором процесу, адже війна влади з народом триває не перший рік. І головний висновок із цього один: сьогодні українці не можуть захистити себе. Врадіївська справа і сотні подібних справ по всій Україні — індикатор розпаду правоохоронної системи, яка стала не захисником, а ворогом суспільства.

Тому я подав поправку до Кримінального кодексу України, яку мої колеги назвали "поправкою Катеринчука". Її суть — розширення меж самооборони під час захисту громадянином себе, своїх близьких, майна, а також сторонніх осіб. Ми, депутати, які справді вважають себе народними, повинні зробити головне: дати людям можливість захищати себе всіма доступними засобами і знати, що за це їх потім не "закриють" на п'ять-десять років. Ця поправка базується на успішному закордонному досвіді, відомому як доктрина castle law. Насправді за цією незвичною назвою стоїть добре відомий нам принцип "мій дім — моя фортеця". І це означає, що захищати себе, своїх і своє громадянин може як завгодно — і закон буде на його боці.

Поправка не перетворить Україну на Дикий Захід. По-перше, тому, що цей міф перебільшений — від автомобілів мажорів та свавілля влади за останні роки в Україні загинуло не менше людей, ніж за 25 років американської історії, яку сьогодні називають "періодом Дикого Заходу". По-друге, доктрина castle law діє у багатьох країнах Європи та в США і за рівнем цивілізованості й захисту громадянських прав ці країни можуть дати величезну фору Україні. По-третє, українці як нація починалися з самоорганізованого та озброєного суспільства — згадаймо козаків, які без зброї навіть надвір не виходили. Громадянська самоорганізація насправді у нас у крові, хоча і дещо витравлена Радянським Союзом, якому не були потрібні вільні й озброєні люди.

 

Право на самозахист стане дієвою відповіддю на колапс системи правопорядку, переконаний нардеп.

— Самооборона сприятиме розвитку справді громадянського суспільства. Бо громадянином є лише людина, здатна захищати себе, свою родину і свій дім.

Очевидно, що моя поправка спричинить бурхливу дискусію в суспільстві. Але я відкритий до того. Готовий провести широке обговорення законопроекту серед  народних депутатів, громадських організацій, зацікавлених людей. Усі слушні думки врахуємо.

— Поправка Катеринчука — розширення права на самозахист, — каже Сергій Стрельцов, стрілець із багаторічним досвідом. — Люди поділяються на дві великі групи: прихильників цивільної зброї та її противників.  До останніх традиційно належать злочинці. Я — серед прихильників.

Коли злочинець вдирається у ваш дачний будинок, зазвичай міліції поряд немає, — продовжує експерт. — І не може вона там бути в цей момент. Що може зробити людина без зброї проти озброєної? Найрозумніше — втекти. Але якщо такої змоги немає? Чи ви, наприклад, не самі вдома, коли треба обороняти дітей, дружину, батьків, що тоді? Хоча іноді для самозахисту вистачить дістати зброю чи зробити попереджувальний постріл. Проте навіть якщо у вас є чим захиститися і ви захистилися — ваші проблеми не закінчаться. Бо фактично ви не маєте права використовувати зброю, тобто є ймовірність, що ви — порушник закону, хоча нічого поганого не робили, тільки оборонили себе та своїх близьких. Абсурд, але так є. Це протиріччя може усунути "поправка Катеринчука", тому я схвально до неї ставлюся.

 

Ідею розширення права використання зброї підтримує політолог Дмитро Видрін:

— Для нас може бути прикладом американська система обігу зброї. Поліцейський у США не має права на автоматичний пістолет, муніципальний поліцейський — на нарізну зброю. У нас навпаки — люди можуть носити гладкоствольну зброю, а міліція озброєна нарізною. "Міліція" — від слова "мілітарі", тобто "військовий", а "поліція" — від "поліс", у перекладі — "захист". Потрібно змінювати психологію. У місті  мають бути не військові, а захисники правопорядку. Громадянинові слід надати право на зброю, як і владі.

Розширення права на самозахист — добре. По-перше, це осучаснення законодавства. Якщо людина когось застрелила, обороняючись, то у США в 99 відсотках випадків її виправдовують. А в Україні у в'язницях сидять за статтею про допустиму межу оборони.

По-друге, слід підвищувати суспільну культуру володіння зброєю. Цим мають опікуватися громадські організації, що навчатимуть людей обережного поводження з нею.

По-третє, потрібно використовувати сучасні технології, що дозволяють мінімізувати загрозу володіння зброєю. Її застосування, наприклад в Лондоні, фіксують щонайменше три відеокамери спостереження. На Заході у продажу з'явилися короткостволи, з яких може стріляти тільки власник. Вони ідентифікують господаря за капілярами на пальцях.

Зараз ви читаєте новину «Самозахист стане дієвою відповіддю на колапс системи правопорядку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі