четвер, 24 вересня 2009 19:58

"Розрядка між США і Росією дає нові шанси Україні"

На сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку президент США 48-річний Барак Обама виступив з новими принципами зовнішньої політики своєї адміністрації. "Кожна країна має шукати свій шлях до демократії, і жоден не може бути досконалим, — сказав він. — США прагнуть до нової ери взаємних стосунків зі світом". У доброзичливій атмосфері пройшла зустріч президентів Америки та Росії. Дмитро Медведєв назвав розумним рішення США відмовитися від розміщення ракет у Східній Європі.

Експерти розповідають, які висновки має зробити Україна з потепління стосунків Америки та Росії.

Олександр Сушко, 35 років, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва:

— Україні буде важко відновити свою позицію щодо членства в НАТО. Бо одні заяви західних політиків суперечать іншим. Одні кажуть, що Україна ніколи не буде в Альянсі, інші — що ми поки що не готові до вступу. Для Барака Обами пріоритетом є перезавантаження відносин із Росією, безпекова політика на Сході — проблеми Ірану, Іраку, Афганістану, Пакистану. Питання України і Грузії не такі актуальні. Тож якогось безпекового діалогу з Києвом найближчим часом годі очікувати.

Нинішня ситуація статус-кво влаштовує Вашингтон, Брюссель і Москву. Україні треба зосередитися на виконанні внутрішніх завдань — реальному проведенню реформ у політиці, економіці, судовій системі, соціальній сфері.

Михайло Басараб, 32 роки, політолог експертної групи Creative L&B:

— Заява Обами про демократію — це жест у бік Росії. Америка таким чином дає зрозуміти, що вона не обов"язково захищатиме демократію нових країн від геополітичних посягань Кремля. США не нехтуватимуть своїми стосунками з Росією на догоду українським інтересам.

Одні заяви західних політиків суперечать іншим

У країнах НАТО є розбіжності щодо ставлення до України та Росії. Стосунки з Москвою потепліли у Франції та Німеччини. Тепер до них приєдналися й США. Скандинавські країни займали в російсько-грузинському конфлікті трохи іншу позицію. Тож ставлення до євроатлантичних перспектив України буде каменем спотикання у натовському середовищі. Спільна позиція Франції, Німеччини і США у ресурсному й політичному плані переважить думку решти країн Альянсу.

Вадим Карасьов, 53 роки, директор Інституту глобальних стратегій:

— Розрядка між США і Росією — не така вже й погана новина, як усі думають. Україні це дає нові шанси. Це добре позначиться на стосунках еліт — зменшаться розколи, що сприятиме проєвропейському консенсусу українського політикуму.

Треба продовжувати стратегічний курс на інтеграцію до європейських та євроатлантичних структур. В Україні лунають заяви, що двері Альянсу для нас зачинені, тому треба реформувати армію з акцентом на оборону. Але ми самотужки армію не реформуємо. По-перше, нема на це бюджетних коштів. По-друге, жодна держава не може самостійно забезпечити свою національну безпеку. По-третє, якщо і з"являться гроші на реформи, то їх розкрадуть. Тому слід діяти відповідно до національного річного плану співпраці з НАТО і реформувати наші Збройні сили з точки зору перспективи вступу до Альянсу.

Зараз ви читаєте новину «"Розрядка між США і Росією дає нові шанси Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі