вівторок, 16 вересня 2008 17:47

Розпочалася чергова вакцинація

Із понеділка в українських школах розпочалася чергова планова вакцинація. Учням робитимуть проби на реакцію Манту. Але цього разу — за згодою батьків.

У суспільстві довіра до масової імунізації підірвана. Усе більше людей відмовляються від профілактичних ін"єкцій за планом Міністерства охорони здоров"я. Побоювання виникли після смерті краматорського одинадцятикласника Антона Тищенка навесні цього року. Її пов"язують із вакцинацією проти кору та краснухи, яку МОЗ розпочав тоді серед молоді. Це визнала спеціальна парламентська комісія, яка розслідувала справу. Однак у медичному відомстві такі висновки депутатів вважають передчасними. Мовляв, ще не було рішення Генеральної прокуратури.

Тему вакцинації із суто медичної перекваліфікували на політичну. А тут інші симптоми. Подейкують, що не випадково скандал, що закінчився смертю дитини нібито через щеплення, набув нових обертів нині — в період протистояння президента й прем"єра. Адже ту кампанію розпочали при уряді Тимошенко, й вона мала трагічні наслідки. Лікарі бояться коментувати ситуацію через її заполітизованість. Та й не можуть цього зробити фахово, бо не мають доступу до тканин померлого та препаратів, якими його кололи. Із початком слідства доступ до них перекрили.

Лікарі бояться коментувати ситуацію через її заполітизованість

Незважаючи на ажіотаж навколо цієї теми, медики здебільшого ратують за щеплення. Це — цивілізована світова профілактична практика. Кажуть, якщо нею нехтувати, то наслідками можуть стати епідемії, як 2006 року. На кір масово хворіли студенти, яким у дитинстві не зробили планового щеплення, бо тоді не було вакцини. Лікарі вважають, що нині антиімунізаційна пропаганда шкодить здоров"ю нації, а на імені краматорського хлопця спекулюють. Проте така думка непопулярна. У суспільстві більше сприймають інший заклик: не дамо експериментувати над нашими дітьми.

МОЗ справді зробив кілька серйозних помилок. Злощасна індійська вакцина не пройшла таки клінічних випробувань в Україні. Вакцинувати всіх поголовно не було потреби, бо дехто вже хворів на кір і мав імунітет тощо. Відповідальність за здійснення національної кампанії щеплень проти кору та краснухи лягає на міністра охорони здоров"я та тодішнього головного санітарного лікаря Миколу Проданчука, якого й зробили "крайнім". Проте це лише верхівка айсберга, невидима частина якого простягається до досить високих кабінетів. Подейкують, що в угоді з міжнародними організаціями щодо закупівлі 9 млн доз вакцин для України, був зацікавлений хтось із могутніх можновладців. А чиновники з МОЗу виконували це побажання. Інакше Василь Князевич не сидів би в міністерському кріслі.

Зараз ви читаєте новину «Розпочалася чергова вакцинація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі