середа, 29 серпня 2012 00:00

Росія буде прогнозованіша

На зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним президент України Віктор Янукович заявив, що шукатиме нових шляхів співпраці з Росією після її нещодавнього вступу до Світової організації торгівлі — СОТ. Україна ввійшла до неї 2008 року. Членство в цій структурі не зможе цілком убезпечити нашу державу від торговельних воєн з північною сусідкою, вважає експерт з економічних питань Центру Разумкова — Василь Юрчишин, 57 років.

— Росія може вигадати достатньо причин для того, щоб не допускати якусь українську продукцію. Очевидно, правила СОТ підвищать прогнозованість російської поведінки і порядок виникнення подібних конфліктних ситуацій. Відтепер Росія як учасниця Світової організації торгівлі буде зобов'язана попереджати країну-постачальника, що планує запровадити якісь обмеження. Водночас муситиме поставити до відома й організацію. Пояснити характер проблеми і причини виникнення конфлікту. Тоді СОТ остаточно визначатиметься, чи брати їх до уваги. Її рішення остаточні й оскарженню не підлягають. Це суттєво відрізнятиметься від того, що маємо зараз. Адже рік тому були "м'ясо-молочні" війни, коли не пускали на російський ринок наші товари. Цьогоріч те ж відбувалося з українським сиром. Конфлікт тривав хвилеподібно — не встигла закінчитися одна "війна", відразу починалась інша. Москва повідомляла про перевірки і припинення поставок заднім числом, без будь-яких консультацій. Обмеження спочатку впроваджували, а вже потім були дискусія і перемовини.

Росія зможе знову використовувати санітарні норми для прикриття торговельної війни?

— Так, вона намагатиметься це робити. Рамкові угоди СОТ не визначають санітарно-епідеміологічних норм для продукції. Але тоді Україна зможе апелювати до організації, щоби примусити Росію чітко визначити стандарти для певного виду товарів. Ці санітарні норми застосовуватимуть однаково до всіх країн. Загалом потрібно все перевірити на практиці. Зарано говорити, як росіяни дотримуватимуться своїх зобов'язань перед СОТ. Не можна твердити, що їх вступ туди автоматично вирішить наші проблеми.

Ці правила стосуються і внутрішнього російського виробника? Чи скасує Москва дискримінаційні мита на українські труби?

— Митна політика та захист власного виробника — це інша тема. СОТ не регулює ставки мит. Українські труби конкурують із російськими на території РФ, а не України. Отже, Москва намагається захистити свого виробника через митну політику. Це не конкуренція між імпортерами з різних країн, а умови перетину кордону. Тому СОТ не може на таке впливати. Водночас і митна політика має перебувати у рамках узятих Росією зобов'язань. Вона не може погіршувати теперішні торговельні умови. В ідеалі СОТ прагне того, щоб різниці в умовах не було жодної, проте це питання далекого майбутнього. Не можна порівнювати внутрішнього виробника й імпортера.

На яких умовах увійшла до СОТ Росія?

— Це закритий документ. Буде оприлюднений лише за деякий час. Тому Москва намагатиметься на перемовинах з Україною зберегти якомога більше своїх преференцій.

Київ мав змогу більше отримати для себе на переговорах про членство Росії в СОТ?

— Так, адже заблокувати вступ до організації може одна-єдина країна — член СОТ. Україна могла вимагати деякі пом'якшувальні умови для своєї торгівлі з Росією в тих галузях, де нам було найвигідніше. Ми вкрай слабко використали цей механізм. Спрацював газовий важіль впливу Росії на нашу державу. Але члени робочої групи, серед них і представники України, мали доступ до переліку російських зобов'язань. Якщо це справді так, то Україна знає, що Москва підписувала. І тепер може використати це у двосторонніх відносинах.

Зараз ви читаєте новину «Росія буде прогнозованіша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі