вівторок, 04 вересня 2012 05:00

"Росіянам нема більше на кому відриватись, як на українцях"

Остаточної домовленості про розмежування морського простору між Україною та Росією не досягнуто, заявив міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров. Він заперечив, що Москва погодилася визнати українську приналежність острова Тузла в Керченській протоці.

— Причина раптового згадування про Тузлу та кордон викликані бажанням росіян дошкулити Януковичу через послаблення позицій "регіоналів" як партії "дружби з Росією", — каже соціальний психолог Олег Покальчук, 56 років.

У цієї заяви є три вуха. Перші два українські — Банкова та електорат "Регіонів". Тузла — російська демонстрація зубів. Частина виборців "регіонів" покладала сподівання на тіснішу інтеграцію з Росією. Але що для електорату ціль, для політиків лише засіб. Донецькі нічого Кремлю не віддаватимуть. Тому Москва робить заяви на послаблення передвиборних позицій Партії регіонів. Для росіян будь-яка влада в Україні, якщо вона міцно сидить у політичному сідлі, буде небажаною. Їм не треба, щоб хтось мав більшість у парламенті, контролював органи влади, силові структури. Напруженість відносин із Росією послабить явку виборців на півдні та сході країни — базові області для влади. Послаблення "регіонів" розмиє вертикаль влади під Януковичем. Цього і треба росіянам.

Третє вухо — російське. Володимир Путін цінується як "збирач земель" та "великий цар". Але в Росії дуже серйозні проблеми — недобита опозиція, відстала економіка, неспокій на Північному Кавказі. Свого часу війна з Грузією стала хорошим іміджевим кроком для Кремля. З Україною подібна історія не пройде, але силу треба демонструвати. Росіянам нема більше на кому відриватись, як на українцях. На Далекому Сході та в Сибіру вони поводяться дуже тихо, бо там китайці та японці. Прибалтів перестали займати років із 10.

Росія веде торгові й інформаційні війни з Україною з початку нашої державності. Краще не реагувати на такі випади взагалі. Або відписатися дипломатично, щоб було не цікаво читати. Якщо ми почнемо по-телячому відповідати на будь-які надування щік Кремля, нам від цього тільки мінус.

Зараз ви читаєте новину «"Росіянам нема більше на кому відриватись, як на українцях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі