пʼятниця, 12 січня 2018 07:35

Росія вичерпала Резервний фонд

У грудні торік міністерство фінансів РФ вичерпало Резервний фонд, щоб покрити дефіцит бюджету держави. Із 1 лютого він припинить існування.

Надалі нестачу коштів покриватимуть за рахунок Фонду національного добробуту. Обидва створили 2008-го. Формували з прибутків від продажу нафти й газу. Гроші з Резервного направляли на підтримку бюджету, із Фонду добробуту – на пенсії. За минулий рік уряд витратив понад $35 млрд з обох. Станом на січень 2018-го в останньому залишилося близько $65 млрд.

– Коли почалася історія з війною в Україні, у фондах було 180 мільярдів доларів. За три роки дві третини суми – як корова язиком злизала. При цьому весь час розповідали, що фонди потрібні для порятунку нас від кризи. А врятували? Маємо найбільш затяжне падіння доходів із часів розпаду СРСР, – говорить директор російського Інституту енергетичної політики 45-річний Володимир Мілов.

"Анексія Криму дала старт конфлікту кремлівського режиму з цивілізованим світом, – пише публіцист Віталій Портников, 50 років, для "Радіо Свобода".

– Непомірні військові витрати. Геополітичні авантюри – від Донбасу до Сирії. Санкції, що не дозволяють російським компаніям кредитуватися, як раніше. Нарешті, падіння цін на нафту. У результаті "кримське питання" зжерло Резервний фонд. І доїсть Фонд національного добробуту – адже витрати нікуди не поділися. Його створювали для інвестицій у стратегічні проекти і на випадок, якщо нафтові ціни "просядуть" остаточно.

Але в Росії не думають про майбутнє – хіба що про президентські вибори (відбудуться 18 березня. – ГПУ). Правителю важливо дійти до них зі стабільністю і підтримкою громадян. А значить, доведеться витрачати гроші з останнього гаманця. Що буде, коли закінчаться? Відновлення міжнародного права. Визнання незаконності анексії та пошук конструкції, яка допомогла б зберегти обличчя після відмови від Криму в обмін на скасування санкцій і західну допомогу, – ось товар, яким торгуватиме Кремль. Так Росія втратить і заощадження, і перспективи розвитку країни і, звичайно ж, Кримський півострів".

Зараз ви читаєте новину «Росія вичерпала Резервний фонд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі