пʼятниця, 03 грудня 2010 04:30

"Росія навіть з одним відсотком керуватиме процесом"

Україна і Росія домовилися про два спільні підприємства з видобутку газу з вугільних пластів на території України, а також із розробки родовища у шельфі Чорного моря.

— Ми маємо достатньо ресурсів та досвіду, щоб самостійно із залученням прозорих інвестицій видобувати шахтний метан на своїй території або розробляти родовища на шельфі, — коментує експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський, 55 років. — Якщо Росія підключається до цього — це ще одна ознака, що "Газпром" хоче зберегти нашу залежність від його енергетичної політики. Створення таких спільних підприємств — злочинна безвідповідальність нинішньої влади. Якщо вона віддає такі важливі сектори, то пора перестати говорити про диверсифікацію енергоносіїв.

Це вперше російський монополіст допускається до розробки вітчизняних надр. Для України важливо видобути метан, але це суттєво підвищить безпеку на шахтах. У Росії шахтний метан не видобувають. Навряд чи є в них відповідні технології.

Росія, навіть якщо матиме один відсоток у спільному підприємстві, все одно керуватиме процесом. І не лише через "Газпром". Компанію ТНК теж цікавить вугільний метан у Донецькому басейні. Думаю, і його віддадуть росіянам, а не західним "Шеллу" чи "Шеврону".

Зараз ви читаєте новину «"Росія навіть з одним відсотком керуватиме процесом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі