неділя, 26 серпня 2007 17:59

Росія надуває щоки

Радник посольства Росії в Україні Володимир Лисенко заявив, що його країна може розпочати перегляд підписаного 1997 року Договору про дружбу і співробітництво з Україною. Цей документ підтверджує кордони, що існують нині. Зокрема, закріплює український статус півострова Крим. За словами російського дипломата, причиною можливого перегляду є нібито тиск української влади на Чорноморський флот РФ.

Під цим Лисенко має на увазі заяви деяких українських політиків про те, що ціна оренди бази Чорноморського флоту в Севастополі буде збільшена, якщо під час інвентаризації Україна виявить у росіян невраховані об"єкти та майно. Представник російського посольства підкреслює, що його країна "як жест доброї волі" погодилася на проведення цієї інвентаризації, попри те що це не було записано у згаданому базовому договорі.

Глава української філії російського Інституту країн СНД Володимир Корнілов, 39 років, теж вважає, що українські політики "середньої ланки" не мали права говорити про можливість підвищення орендної плати бази ЧФ у Севастополі. Мовляв, вартість оренди чітко визначена, і переглядати її до 2017 року ніхто не повинен.

— Україна й Росія можуть переглянути умови, терміни та вартість оренди лише на вищому рівні, не нижче комісії Ющенко—Путін, — каже експерт. — Що ж стосується договору 1997 року, то Росія справді може його переглянути.

Жодного тиску з боку України немає

Корнілов згадує про 6-ту статтю цього документа. Там записано, що  країни відмовляються від вступу до будь-яких блоків та альянсів, які можуть загрожувати національній безпеці обох країн.

— Москва на рівні президента неодноразово натякала Україні, що її можливий вступ до НАТО загрожує національній безпеці Росії, — зауважує він. —  Тому якщо Україна все-таки туди вступить, це автоматично призведе до розірвання цього договору.

Натомість директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Потєхін, 57 років, вважає заяви росіян про можливий перегляд договору 1997 року просто пропагандою.

— Росіяни роблять видимість наступальної позиції, — зазначає він. — Насправді ці заяви — популізм, який зрештою ні до чого не призводить. Росія вкотре намагається створити образ сильного Володимира Путіна. Цими заявами Москва просто надуває щоки та влаштовує шоу для європейців.

За словами політолога, ніщо нині не може спричинити перегляду Договору про дружбу й співробітництво.

— Жодного тиску, про який говорить російська сторона, з боку України немає, — переконаний Олександр Потєхін. — Були лише певні кроки, які можна розцінювати як активізацію української сторони. Та ці кроки ніколи врозріз із договором не йшли.

Зараз ви читаєте новину «Росія надуває щоки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі