вівторок, 31 жовтня 2017 05:51

"Росія хоче, щоб її миротворці воювали на Донбасі"

27 жовтня із позаплановим візитом до Києва прибув спецпредставник США з питань України Курт Волкер. Під час закритої зустрічі з президентом Петром Порошенком говорили про повернення окупованих територій, визволення заручників і введення миротворчої місії на Донбас, повідомили в Адміністрації президента. Жодна зі сторін переговори не коментувала.

"Волкер очікує, що до кінця року буде готова резолюція Радбезу ООН по миротворчій місії в Україні. Можливо, навіть прийнята", — написав народний депутат 36-річний Мустафа Найєм у "Фейс­буку" після зустрічі представника США з українськими парламентарями. Штати не розглядають можливість участі росіян у такій місії, додав.

— Відсутність миротворців із Росії суперечить Мінським угодам, що є єдиним варіантом вирішення ситуації на сході України, каже голова комітету Ради Федерації РФ із міжнародних справ Костянтин Косачов, 55 років.

— Говорили про заручників, які для Росії є інструментом тиску на Україну. У Кремля майже не залишилося площини для шантажу. У військовому сенсі: ми не повернули всі території, але можемо добре відповісти. Економічно та політично майже не маємо стосунків, — говорить політолог 39-річна Олеся Яхно.

— Волкер нічого не коментує, бо США орієнтовані на конкретні речі, що прагне втілити. Зайві заяви можуть спровокувати непоступливість Москви. Путін хоче добре виглядати під час виборчої кампанії (18 березня 2018 року в Росії відбудуться президентські вибори. — ГПУ).

Із кінця листопада діятимуть американські санкції, що стосуються енергетики й банківської сфери РФ. А з лютого — персональні. Можуть заарештувати рахунки російських чиновників. Кремль стане поступливішим. Активізація візитів Волкера пов'язана саме з цим.

Закон про реінтеграцію Донбасу визнає Росію агресором (ухвалений Верховною Радою в першому читанні 6 жовтня. — ГПУ). Це роблять, щоб не допустити участі РФ у складі миротворчих сил. Оскільки та хоче, щоб миротворча місія воювала, з "Градами" й танками.

— Резолюцію про миротворців у Радбезі ООН ухвалять лише, якщо Росія підтримає її під час голосування. Думаю, обговоренню змісту цього документа присвячені численні зустрічі за зачиненими дверима Суркова й Волкера, — каже політолог Петро Олещук, 33 роки.

— Другим каналом у спілкуванні Москви, Києва й Вашингтона керує Віктор Медведчук (проросійський політик, кум Володимира Путіна; як представник України у Мінській контактній групі займається обміном полонених. — ГПУ). Він — автор одного з перших "мирних планів" щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Полягає у втіленні політичної частини Мінських угод. Тобто в ухваленні законів про особливий статус ОРДЛО, проведення виборів на цих територіях, амністію для учасників подій на Донбасі. Зрештою, про закріплення особливого статусу ДНР і ЛНР у Конституції України. Це — те, чого чекає Москва.

Можливо, план Медведчука обговорюють на міжнародному рівні. Це б пояснило, чому тримають у секреті зміст домовленостей щодо миротворців.

Зараз ви читаєте новину «"Росія хоче, щоб її миротворці воювали на Донбасі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі