пʼятниця, 04 січня 2019 06:35

Російський паспорт Кремль використовує як зброю

РФ спростила порядок надання російського громадянства. Закон Володимир Путін підписав 28 грудня. Він стосується "співвітчизників, які проживають у країнах зі складною суспільно-політичною та економічною ситуацією, де відбуваються збройні конфлікти або зміна політичного режиму".

Не потрібно пояснювати, які саме країни — а якщо точно, країну — мають на увазі. І як широко можуть у Росії трактувати поняття "співвітчизники". По суті, Кремль через бажання чинити додатковий тиск на Україну вирішив повернутися до спрощеного порядку надання громадянства жителям колишнього Радянського Союзу, від якого відмовився кілька років тому.

Паспорт теж може бути зброєю. Особливо російський. РФ не раз роздавала свої паспорти жителям проблемних регіонів. Так було у Придністров'ї, Абхазії, Південній Осетії. Люди, які там мешкають, не мають до Росії ніякого стосунку. Однак отримали паспорти просто на тій підставі, що були громадянами СРСР. А вже потім Москва вирішила, що має право захищати їх від країн, громадянами яких вони є насправді — Молдови і Грузії.

Із Україною так вже сталося в Криму. Після анексії його жителі отримали російські паспорти. А РФ — можливість стверджувати, що на півострові тепер живуть її, а не українські громадяни. Але хто сказав, що подібний підхід не можна застосувати до окупованих районів Донбасу? Спочатку можна почати надавати громадянство тим, хто вже проживає на території Росії. Потім виявиться, що досить з'їздити до найближчого прикордонного райцентру і отримати паспорт у спрощеному порядку. І за кілька років — якщо не місяців — на цій території більшість населення буде громадянами Російської Федерації. І вона, мовляв, зобов'язана їх захищати від України, громадянами якої жителі Донбасу є насправді.

Зараз ви читаєте новину «Російський паспорт Кремль використовує як зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі