пʼятниця, 23 грудня 2005 17:27

Ролі поміняли, та не вивчили

Депутат-есдек Ігор Шурма був безпощадним. Він розплющував народові очі. З парламентської трибуни летіли блискавиці.

— У політиці нової влади остаточно вкорінилися кулуарність, особиста відданість, родинна близькість та інші категорії. Це не має нічого спільного з принципами державотворення і відстоюванням інтересів народу, який поступово перетворюють у непоінформоване суспільство.

Коли одні веселять своїм лицемірством, інші — чи то дитячою безпосередністю, чи наївністю

Рік тому депутат Шурма сам був при владі. Його однопартійці разом із союзниками готувалися фальсифікувати вибори. Ґвалтували телеканали й газети. Звісно, тоді з поінформованістю суспільства проблем не було.

Сьогодні Ігор Шурма та інші нові опозиціонери з'являються на телеекранах та газетних шпальтах не рідше, ніж коли були при владі. І розказують суспільству про демократію, свободу слова. Опозиційні костюми сидять на вчорашніх власниках країни наче поспіхом взяті напрокат театральні реквізити.

Влада тішить не менше. Коли одні веселять своїм лицемірством, інші — чи то дитячою безпосередністю, чи наївністю. Явною недооцінкою труднощів, переоцінкою соратників.

— Юлія Володимирівна — мій політичний партнер, мій політичний друг, людина, яка є професійною. Ми з нею пройшли тяжку виборчу політичну кампанію. Це дає мені сказати: я довіряю їй і вірю.

Владі й опозиції час нарешті стати тим, ким вони мають бути, тобто владою й опозицією

Так казав президент у лютому. Друг пішов зі скандалом й іміджем несправедливо ображеної. А друг друга — ще й із валізами цінної інформації. Бо на хвилі величезної президентської довіри очолив Службу безпеки країни. І те, й інше працюватиме — якщо не проти держави, то напевно проти самого Ющенка на наступних виборах.

Актори змінили ролі, але досі добре їх не вивчили. От і запевняють з телеекранів, що швидко поборють корупцію. Хоч будь-хто на базарі та в магазині скаже, що це — нереально. Чи сподіваються, що ціни на бензин чи цукор зупиняться після їхніх погроз із високих кабінетів? Або чиновники перестануть красти, якщо їм публічно сказати, що тепер робити цього не можна?

Владі й опозиції час нарешті стати тим, ким вони мають бути, тобто владою й опозицією. А для цього треба не лише вчитись, а й частіше дивитися на себе збоку — очима власних громадян.

Зараз ви читаєте новину «Ролі поміняли, та не вивчили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі