вівторок, 22 березня 2011 01:45

Режим Каддафі може протриматися до двох тижнів

 

Військову операцію міжнародної коаліції зі США, Великої Британії, Франції, Канади, Італії із захисту населення Лівії від військ лідера країни Муаммара Каддафі коментує заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, 42 роки:

— Події в Лівії та реакція на них режиму Каддафі стали загрозою для безпеки як сусідніх країн — Єгипту, Тунісу, так і всього Середземномор'я. Тому Рада Безпеки ООН ухвалила рішення втрутитися у внутрішні справи цієї держави. Росія і Китай висловили жаль із приводу резолюції щодо Лівії, але правом вето не скористалися. Якщо вони зараз засуджують те, за що голосували, то це показує якість еліт у цих країнах.

Можлива і сухопутна інтервенція союзників, якщо на те буде нова резолюція Ради Безпеки ООН. Лівійські урядові війська порушують чинну резолюцію і рішення уряду про припинення військових дій. У ніч на понеділок вони знов увійшли в Бенгазі і спровокували бої з повстанцями. Каддафі звинувачує Захід, що тому потрібна тільки лівійська нафта, а не захист мирного населення. Але ж за останні 10 років Лівія віддала більшість родовищ у розробку західним компаніям.

Режим Каддафі може протриматися до двох тижнів. Гадаю, найближчим часом до опозиції приєднаються сили з оточення лідера. Усі розуміють: доки при владі буде Каддафі, мир у країні не настане. Потрібно перезаснувати державу, бо режим однієї людини призвів до  суспільного конфлікту.

Події в Лівії, можливо, спровокують зміну влади в Ємені. Там 12 мільйонів озброєних, практично кожен дорослий має автомат. Країна стоїть перед загрозою розвалу на південну і північну частини. У Бахрейні режим втримається. Сирія й Алжир задавлять протести силою. Інші проведуть реформи, щоб зняти напругу.

Зараз ви читаєте новину «Режим Каддафі може протриматися до двох тижнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі