пʼятниця, 02 листопада 2018 05:30

Реальна ціна кубометра газу має бути вдвічі нижча

Автор: ФОТО надане прес-службою Олега Ляшка
  Олег Ляшко вимагає накласти мораторій на зростання комунальних тарифів
Олег Ляшко вимагає накласти мораторій на зростання комунальних тарифів

— Підняти ціни на газ для отримання кредиту Міжнародного валютного фонду — повна дурня. Брати позику, щоб повертати попередні кредити — це дорога в нікуди, — заявляє лідер Радикальної партії 45-річний Олег Ляшко на зустрічі з представниками Об'єднання профспілок Львівщини. Днями перед цим парламент прийняв бюджет у першому читанні. У нього заклали підвищення зарплат на 16%, при цьому газ для побутових споживачів буде дорожчати ще до 25%.

Профспілки підтримують Радикальну партію Олега Ляшка у протестах проти підвищення комунальних тарифів.

— Профспілки — це єдині організації, які відстоюють інтереси трудового населення. З такими копійчаними зарплатами й високими тарифами люди бідніють і насамперед звернуться до них, — каже Ляшко.

Комунальні тарифи піднімають, бо такі вимоги в Міжнародного валютного фонду, пояснили раніше в Кабміні.

— Кредит можуть надати інші країни. Наприклад, Китай або Туреччина, де можна торгувати, а не продавати націо­нальні інтереси, — продовжує.

Уряд передбачив 50 млрд грн у бюджеті на субсидії наступного року. Але субсидії отримають на три мільйони українців менше через зловживання в попередньому опалювальному сезоні.

— Люди сьогодні змушені розлучатися або виписувати рідних із квартири, щоб мати ці субсидії. Саме тому ми вважаємо, що потрібно проводити акції протесту й відстоювати інтереси народу, — додає Олег Ляшко.

Він вимагає від чиновників провести позачергове засідання парламенту за участю президента, прем'єр-міністра, голів "Нафтогазу" та спеціальної комісії у сфері тарифів із повним звітом щодо ситуації на ринку газу. Накласти мораторій на зростання комунальних тарифів і скасувати рішення уряду від 19 жовтня про підвищення ціни на газ для побутових споживачів на 23,5%. Підняти мінімальну зарплату й пенсію до 6 тис. грн і 3,5 тис. грн відповідно. Інвестувати у видобуток вітчизняного газу та провести масштабну енергомодернізацію комунального господарства. За рахунок державного бюджету відремонтувати котельні, встановити індивідуальні лічильники газу, утеплити житлові будинки, школи, лікарні та дитячі садки. Скасувати рішення уряду від 27 квітня, яке обмежує право трьох мільйонів українців отримати субсидії і повернути соціальну норму споживання газу 400 куб. м на місяць.

— Реальна ціна кубометра газу має бути вдвічі нижча, ніж зараз. Бо собівартість видобутку українського газу становить 1,5–2 тисячі гривень за тисячу "кубів". Якщо до неї додати рентабельність і транспортні витрати, то максимальна ціна вийде 3–3,5 тисячі гривень за тисячу кубометрів. А уряд каже українцям платити 8,5 тисячі. Підвищення ціни на газ для громадян, а ще раніше і для промисловості — це вічна бідність, деіндустріалізація і сировинна залежність, — каже Олег Ляшко.

— Саме ж МВФ визнало, що Україна перетворилася на найбіднішу країну Європи. То навіщо українцям така допомога? — говорить голова львівського осередку Радикальної партії Олега Ляшка Микола Іщук, 43 роки.

За даними Держстату, на 1 серпня заборгованість по зарплатах на Львівщині становила 83,2 млн грн. Заборгованість у населення за газ — майже 1,5 млрд грн, за опалення та гарячу воду — чверть мільярда, за утримання будинків — 120 млн грн, за холодну воду та водовідведення — 42 млн. Населення зменшилося майже на шість тисяч осіб. У той час кількість субсидій для відшкодування комуналки скоротили більш як уп'ятеро.

Зараз ви читаєте новину «Реальна ціна кубометра газу має бути вдвічі нижча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі