четвер, 26 листопада 2009 18:14

Путін пішов на поступки Україні не від хорошого життя

Російський опозиціонер, директор Інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський відзначив, що Україна стала останньою в ланцюжку країн, яким "Газпром" мусив піти на поступки через відсутність ринкових важелів впливу. Тому і звинувачення на адресу українського прем"єра безпідставні.

— Склалася ситуація, за якої на ринку одиничних контрактів і термінових закупівель ціни на газ стали нижчими, ніж на ринку довгострокових контрактів, чого раніше не було, — розповідає Станіслав Бєлковський у коментарі ForUm. — Тому європейські споживачі дедалі менше зацікавлені в довгострокових контрактах, і жоден із цих споживачів не погодився працювати на умовах "бери або плати", які висуває "Газпром". Тобто оплачувати контрактові візи на об"єм газу, незалежно від фактично спожитої кількості.

Тут немає нічого ні дивовижного, ні видатного, ні виняткового, говорить Бєлковський:

— Просто "Газпром" розуміє, що його становище як постачальника в середньостроковій і довгостроковій перспективах погіршується, і тому він мусить іти на поступки споживачам і транзитерам, зокрема й Україні. Він не має вибору. Інша річ, що Володимир Путін і "Газпром" не хочуть привертати увагу до цих обставин. Вони воліють видаватися переможцями, а не суб"єктами, яких ринкові реалії змушують іти на поступки. Тому це й подають як великий політичний дарунок Росії українському прем"єрові Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Путін пішов на поступки Україні не від хорошого життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі