середа, 24 вересня 2008 16:53

"Проект Яценюка розрахований на людей, які обирають розумом"

  Кость Бондаренко: ”Верховна Рада зможе працювати й без коаліції”
Кость Бондаренко: ”Верховна Рада зможе працювати й без коаліції”

Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко, 37 років, розповідає про новий політичний проект голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка.

Як ви оцінюєте роботу Яценюка на посаді спікера парламенту?

— Йому дісталася найскладніша Верховна Рада. Відповідно доводилося шукати золоту середину в її діяльності. І Яценюкові це вдавалося.

Він правильно зробив, що подав у відставку?

— Так, оскільки продемонстрував бажання і вміння дотримувати слова. На відміну від деяких посадовців, що теж мали подати у відставку в зв"язку з розпадом демократичної коаліції, але не зважилися на це.

Чи не є це піар-ходом?

— Який же це піар-хід? У нас, як правило, чіпляються за такі крісла, а не здають їх без бою. А Яценюк розстається із посадою, яка є не першою і не другою в країні, знаючи, що завтра йому не запропонують ані прем"єрського, ані тим більше президентського крісла.

Але ж він продовжує виконувати обов"язки голови Верховної Ради.

— Якби Яценюк просто залишив посаду, то довів би ситуацію до парламентського колапсу. Тож він пішов так, щоб Верховна Рада продовжувала працювати.

Чи можуть депутати обрати нового спікера до кінця цього пленарного тижня?

— Навряд чи. Голову Верховної Ради обирають на основі тривалих консультацій. Такі перемовини не менш складні, ніж при утворенні нової коаліції.

Чи не є заява Яценюка своєрідним сигналом про неминучість дострокових виборів?

— Сигналом може бути створення чи не створення нової коаліції. Це залежить од парламентських фракцій, а не від голови Верховної Ради.

На яких засадах спікер будуватиме політичний проект?

— На чесності, прозорості, новому підході до управлінської системи. Це все Яценюк і показав, коли залишив свою посаду.

Яценюк продемонстрував бажання і вміння дотримувати слова

На які групи виборців буде розрахований проект?

— На тих, кому не байдужа доля України, які обирають не серцем, а розумом. Зараз їх не так багато, але з кожним роком стає все більше.

Із ким уже вели переговори?

— Їх ведуть постійно. Але не з тими людьми, імена яких час од часу з"являються у пресі з провокаційною метою (Бондаренко має на увазі, мабуть, донецького мільярдера, нардепа від Партії регіонів Ріната Ахметова. — "ГПУ").

Хто стане правою і лівою "руками" Яценюка?

— Це вирішуватиме з"їзд. Бо партію формуватимуть як єдину команду.

Раїса Богатирьова може бути в ній?

— Це виключаю. Наскільки мені відомо, вона збирається створити власний політичний проект.

Які шанси в різних політичних сил потрапити до Верховної Ради, якщо дострокові вибори відбудуться?

— За соціологічними опитуваннями, суттєво впали рейтинги Партії регіонів і БЮТу — приблизно на 10 пунктів порівняно з 2007 роком. Низькі позиції "Нашої України" й "Народної самооборони". Трохи підросли рейтинги комуністів і Блоку Литвина.

Також соціологи говорять: якщо з"явиться проект на чолі з Арсенієм Яценюком, то він може потрапити до наступного парламенту. Хороші шанси й у партії "Свобода" Олега Тягнибока.

Чим закінчиться цей пленарний тиждень?

— Без сенсацій.

Це означає, що вже 3 жовтня президент може розпустити парламент?

— Він матиме таку можливість. Але це не обов"язок його, а право. Верховна Рада зможе працювати й без коаліції. Найімовірніше, Віктор Ющенко деякий час вичікуватиме. І якщо соціально-економічна ситуація погіршуватиметься, то його указ про розпуск парламенту матиме підтримку людей.

Зараз ви читаєте новину «"Проект Яценюка розрахований на людей, які обирають розумом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі