четвер, 16 вересня 2010 07:42

Продуктові картки обмежуватимуть людину у виборі товару

Крупні виробники та продавці агропромислової продукції звернулися до уряду з пропозицією запровадити з наступного року продуктові картки для соціально незахищених. При цьому вони просять міністрів відмовитися від стримування цін на соціально значущі продукти, зокрема хліб і м"ясо-молочну продукцію.

— Несправедливо, коли людина приїжджає "мерседесом" у магазин і купує хліб за такою ж ціною, як людина на інвалідному візку. Виходить, за одну соціальну вартість продукти у нас купують і незаможні, й багаті. А на виробників тиснуть — забороняють експорт, не дозволяють підвищувати ціни. Такі перепони зупиняють потік інвестицій в агропромисловий комплекс, виробництво розвиваєтеся дуже повільно, — пояснює президент Української торговельної асоціації Ігор Баленко, 52 роки.

Підприємці підрахували: якщо уряд готовий виділити з держбюджету 3 млрд грн для підтримки близько 9 млн малозабезпечених, то кожен з них матиме менше ніж 30 грн на місяць. Але коли соціально незахищеними визнати лише інвалідів і ветеранів, допомога зросте.

Пекарів дотують на сотні мільйонів гривень

— Гроші можна видати на банківські картки в містах. На селі — запровадити талони, які прирівнюватимуться до грошей. Люди отримуватимуть їх в установах, які визначить держава. А власники магазинів зможуть обміняти ці талони на гроші у банках, — пропонує Ігор Баленко.

Якщо відпустити ціни, харчі подорожчають лише на 8%, переконаний президент Української аграрної конфедерації 55-річний Леонід Козаченко:

— Дотації не стануть згубними для української економіки. Зате зростатимуть обсяги виробництва продуктів і, відповідно,  — податкові надходження до бюджету. Але такий механізм допомоги малозабезпеченим може знеохотити уряд повністю переглядати бюджет. Йому легше скомандувати податковій службі перевіряти ціну товару на полиці.

Перехід на адресну допомогу малозабезпеченим — позитивний крок, додає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, 33 роки. Але забезпечити виплати без збільшення видатків із бюджету не вийде.

— По-перше, якщо відпусти ціни на сільськогосподарську продукцію, податків у бюджет агропромисловий комплекс сплатить іще менше. По-друге, якщо взяти тільки хліб, то в більшості регіонів державні пекарні отримують дотації з місцевих бюджетів, щоби продавати випічку за ціною нижче собівартості. А приватників примушують грати за цими ж правилами. Така схема містить корупційну складову, бо пекарів дотують на сотні мільйонів гривень. І якщо спрямувати ці гроші на допомогу малозабезпеченим, їх не вистачить і п"ятій частині населення хоча б по 30 гривень.

Картки й талони обмежуватимуть людину у виборі товару.

Зараз ви читаєте новину «Продуктові картки обмежуватимуть людину у виборі товару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі