четвер, 07 квітня 2022 00:50

"Повне енергетичне й торговельне ембарго — остаточний цвях у кришку труни російської економіки"

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Економіст Андрій Новак: ”Найдієвіші санкції — це стрімкий вихід із російського ринку майже всіх світових компаній. На сьогодні їх 400”
Економіст Андрій Новак: ”Найдієвіші санкції — це стрімкий вихід із російського ринку майже всіх світових компаній. На сьогодні їх 400”

Втрата роботи й пусті полиці в магазинах чекають кожного росіянина

— Фінансові санкції проти Росії найдієвіші. Передовсім — обмеження долара, євро та роботи з російськими цінними паперами. Відключення кількох великих банків від міжнародної платіжної системи СВІФТ. Це те, що дало миттєвий негативний результат для Росії, — каже економіст 49-річний Андрій Новак.

— Друга дієва частина — обмеження й заборона експорту в РФ технологій енергетичного й військово-промисловиго секторів. Це підриває можливість росіян збільшувати видобуток і переробку нафти й газу. Російська промисловість отримала відсутність запчастин, згортання сервісу й поступову зупинку конвеєрів їхніх підприємств. Втім найдієвіші санкції — це стрімкий вихід із російського ринку майже всіх світових компаній. На сьогодні їх 400. Вони припинили постачання продукції й роботу своїх підприємств. Це дає швидке й масове безробіття у філіях цих підприємств і формує дефіцит товарів на полицях російських магазинів. Це вже триває два тижні. Обмеження або повна відмова від купівлі російських енергоресурсів окремих країн теж впливають. Втім це не найболючіші заходи. Найдієвішим може бути повне енергетичне й торговельне ембарго. Важливо, аби до першого входив газ, а не лише нафта. Повне ембарго на будь-яку торгівлю з Росією стало б теж дуже корисним для України. Це був би остаточний цвях у кришку труни російської економіки.

Без енергетичного ембарго реально спинити потужність військово-промислового комплексу Росії?

— Єдиний танковий завод у Росії зупинився через відсутність комплектуючих. Вони здебільшого — імпортні. Те саме їх чекає з авіаперевезеннями через напівсанкційні обмеження російських авіакомпаній. Обслуговувати іноземні літаки, які Росія собі присвоїла, через кілька місяців вона вже не зможе. Не матиме чим. Нелюдські звірства російських загарбників у Бучі можуть підштовхнути до запровадження повного енергетичного ембарго. Цього разу — всеєвропейського. Країни Балтії скликають терміновий саміт ЄС з цього приводу. Прем'єр-міністр Польщі ініціює запровадження повного торговельного блокування Росії. Не чекаючи цього рішення впродовж 72 годин Литва, Латвія, Естонія й Польща запроваджують повну заборону перетину їхніх кордонів транспорту з товаром для Росії.

Які країни нам справді допомагають?

— Найбільше — США і Велика­­ Британія. Особливо — високоточним і важким озброєнням. Це саме те, що нам зараз найпотрібніше. Активно долучилися Канада й Австралія. Приємно, що тиждень тому доєдналася Японія. Не тільки санкційно, а й допомогою Україні. Європейські держави, окрім Угорщини й Сербії, солідарні в підтримці України. Одначе є централізовані рішення Євросоюзу і його члени мають їх виконувати. Країн, які нас підтримують, дедалі більшатиме. Всі, хто відносить себе до цивілізованого світу й бачить руйнування та знущання росіян в Україні, вважатимуть своїм обов'язком долучитися.

Новий п'ятий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії закриватиме шляхи обходу запроваджених обмежень. Наскільки це буде дієво і на що вплине?

— Поки важко зрозуміти, якими будуть ці санкції. Їх скоригує інформація про жертви й руйнування з Бучі й Ірпеня. Саме тому сподіваюся, що п'ятий пакет стане сильнішим і болючішим для Росії. Те, що ЄС планує мінімізувати можливість обходу попередніх санкцій, — правильний крок. Тут Європа наслідує Америку, яка створила підрозділ міністерства фінансів для відстеження російських активів і всіх варіантів обходу санкцій їхніми власниками.

Як змінилася економічна ситуація в Росії за ці тижні?

— Суттєво. Чи не вперше після кінця 1990-х цьогоріч Росія матиме падіння внутрішнього валового продукту. Тобто держава буде в мінусі. Кожен росіянин помітить падіння рубля. Як і спустошення магазинних полиць і втрату роботи. Бізнесмени теж, зокрема, через арешти активів. Багаті росіяни не відсидяться в куточку, а відчують на собі згубні наслідки безглуздої війни.

Те, що вони відчують, спонукатиме їх до рішучих дій?

— Судячи з того, як реагує на це російське суспільство, не варто сподіватися, що завтра воно прозріє, усвідомить і повстане. Воно інфантильне. Матері й дружини російських вояків-зарізяк не проти їхніх безчинств в Україні. Ба більше — по перехоплених СБУ розмовах бачимо, як вони підказують, що саме треба вкрасти в українських домівках. Тож розраховувати на громадянське суспільство в Росії не можна, бо його нема. З бізнеселітою подібна історія. Навряд чи вона зможе щось змінити, навіть якби захотіла. Нею керує страх і вірнопідданість Путіну. Крім того, вони контрольовані спецслужбами. Не мають доступу до тіла. Тут можна хіба сподіватися на палацовий переворот.

Як має реагувати наша влада на міжнародні компанії, що не пішли ні з російського, ні з українського ринку з початком війни?

— Впевнений, що після кадрів зі знищеної Бучі нечисленні корпорації, які лишилися, підуть із ринку держави-терористки. Для тих, хто досі там, український уряд анонсував: компаніям, які хочуть всидіти на двох стільцях, підвищать податки. Дієвим буде бойкот таких підприємств українським суспільством. Маємо жити з гаслом — не купую того, що підтримує Росію. Не можна заробляти на смертях українців. Треба дати їм зрозуміти — якщо вони далі працюватимуть у Росії, дискредитують себе і втратять колишній імідж на всіх ринках. Сумарно це будуть незрівнянно більші втрати, ніж піти з РФ.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Повне енергетичне й торговельне ембарго — остаточний цвях у кришку труни російської економіки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі