четвер, 16 серпня 2007 17:07

Потерпілим допомагати не збираються

У селах Буського району Львівської області я побувала відразу після фосфорної катастрофи 16 липня. Картина гнітюча. Селяни не знали, що робити з врожаєм, куди дівати молоко. Тому виливали його. Три дні повної мовчанки з боку влади. Запитую сільського дядька в Ожидові чи компенсують їм якось збитки. "Так, — іронічно каже. — Доженуть — і ще раз компенсують..."

Голова Буської райдержадміністрації Михайло Вовк пояснює, що районна влада нікому нічого оплатити не може, бо немає відповідного розпорядження Кабміну. А заступник голови Марія Яцик додає: "З часу аварії ніхто з місцевих жителів із проханням відшкодувати збитки в адміністрацію не звертався."

Виходить, потерпілі самі мають оббивати пороги державних установ і просити компенсувати збитки. А чиновники тим часом сидітимуть у своїх кабінетах, співчутливо хитатимуть головою й чекатимуть рішення Кабміну.

Для селян кожен день дорогий. Не збереш вчасно огірків — пожовкнуть, не змолотиш пшениці — висиплеться. Саме так трапилося з мешканцями Боложинова, Янгелівки, Чучмани, інших сіл. Люди втратили її квасолю-шпарагівку, ранню капусту.

При цьому вони не хочуть ходити з простягнутою рокую. І не тому, що бракує часу чи бажання. Просто наперед знають, що їм не допоможуть. Упродовж місяця після трагедії в село ніхто не приїжджав, не цікавився їхніми проблемами, не рахував втрат. Час від часу навідуються лише спеціалісти з обласної державної екологічної інспекції, беруть проби води на аналіз і їдуть. Результатів селянам ніхто не каже.

У мене півпідвалу заставлено банками з квашеними огірками

Михайло Вовк хвалиться, що район має гарні показники з урожайності пшениці. "Зібрали по 30 центнерів з гектара, — каже він. — Молоко люди не виливали, а давали свиням. А от щодо втрачених огірків — маю сумніви. У мене півпідвалу заставлено банками з квашеними огірками".

За районного керівника можна лише порадіти. А селянам — поспівчувати: і через аварію, і через ставлення до них з боку влади.  Скільки ще часу місцеві чиновники чекатимуть на розпорядження Кабміну — невідомо. Може, їм варто було б давно вже самим створити спеціальну комісію з представників аграрного управління, соцзабезу, райдержадміністрацій? Обійти сільські двори, порахувати, скільки втрат зазнали люди, скільки похворіло худоби, птиці, скільки овочів, фруктів селяни не зібрали, скільки витратили на ліки. Оцінити збитки людей, а добиватися  компенсацій для потерпілих, а не чекати на них. Так зробила б місцева влада в будь-якій цивілізованій країні. Не заспокоюючи себе та інших запасами квашених огірків у власному підвалі.

Зараз ви читаєте новину «Потерпілим допомагати не збираються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі