вівторок, 21 лютого 2017 07:50

Порошенко має сказати правду про війну чи провести позачергові президентські вибори

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Президент України Петро Порошенко, його російський колега Володимир Путін і лідери країн Заходу приховують справжню природу трирічної воєнної агресії РФ проти України. Називають її антитерористичною операцією, а не війною.

Від терактів у світі гинуть куди менше людей, ніж від війни на Донбасі. За 30 років конфлікту в Північній Ірландії не стало 3 тис. чоловік. За три роки війни в Україні загинули 10 тис. мирних жителів і майже 15 тис. українських солдатів, добровольців, російських солдатів і сепаратистів, за оцінками Організації об'єднаних націй. Війну, яка забрала стільки життів, аморально називати АТО. Однак Порошенко має принаймні три причини робити так.

По-перше, це дозволяє йому та його олігархічним союзникам продовжувати заробляти на незаконній торгівлі з так званими ДНР, ЛНР і окупованим Кримом. Президент і прем'єр-міністр Володимир Гройсман виправдовують так небажання проводити реформи. У рейтингу сприйняття корупції "Трансперенсі Інтернешнл" Україна посідає п'яте з кінця місце серед 15 колишніх республік СРСР. Чи не абсурд, що п'ять членів Євразійського економічного союзу мають нижчий рівень корупції, ніж підписант Угоди про асоціацію з Європейським ­Союзом?

По-друге, завдяки "стану АТО" президент уникає необхідності розробляти воєнну стратегію та плани повернення Криму й захоплених територій Донбасу.

По-третє, це дає контроль за бойовими діями корумпованій Службі безпеки України. Вона підпорядкована президенту.

Заходу також зручний термін АТО. Це дозволяє не робити нічого для врегулювання конфлікту. Не надавати Україні захисне озброєння і при цьому очікувати виконання Мінських угод. Так США і Велика Британія ігнорують власні зобов'язання за Будапештським меморандумом 1994 року, який передбачає підтримку безпеки й територіальної цілісності України. Це дає Києву моральне право шукати альтернативні шляхи гарантувати власну безпеку. Зокрема, завдяки членству в Північноатлантичному альянсі. Однак майже за три роки президентства Порошенко не організував референдум про приєднання до нього.

Путіну така термінологія дає змогу отримати все й одразу, будучи одночасно агресором і миротворцем. Мінські угоди та підміна війни на АТО закривають очі на окупацію Криму й дозволяють Росії уникати юридичної відповідальності за дії на Донбасі.

Після підписання Мінська-1 у вересні 2014 року Путін забезпечив повний економічний, фінансовий і безпековий контроль Росії над ДНР і ЛНР. Цим грубо порушив ним же підписаний документ. Він перетворив "республіки" у псевдодержави, на 70–90% залежні від російського фінансування. За час між Мінськом-1 і Мінськом-2 організував 40-тисячну армію під керівництвом російських офіцерів. Вона чисельніша за збройні сили половини з 28 країн НАТО.

Небажання Порошенка називати конфлікт на Донбасі російсько-українською війною й закріпити за територіями статус окупованих, по-перше, свідчить, що політики нещирі з громадянами. По-друге, підміна війни на АТО дає українцям фальшиве відчуття відстороненості. Гуляючи Києвом, неможливо усвідомити, що у країні війна.

Тим часом Парламентська асамблея Ради Європи та Міжнародний кримінальний суд називають конфлікт на Донбасі війною. У рішенні останнього, прийнятому в листопаді 2016 року, сказано: "Ситуація в Криму й Севастополі рівноцінна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією". Суд описав становище півострова як окупа­цію РФ.

Після трьох років російської агресії Порошенку час заявити, що ДНР, ЛНР і Крим перебувають під тимчасовою окупацією РФ. Це був би чіткий сигнал світу, що Путін бреше, коли говорить про громадянську війну та відсутність його військ на українській землі.

Необхідно назвати конфлікт війною й запровадити воєнний стан у його зоні. ­Це забере управління бойовими діями з рук СБУ.

Порошенку потрібно заявити, що російська сторона навряд колись виконає Мінські угоди. І визнати їх провальними.

Зрештою, Україна не має торгувати з окупантами у Криму й на Донбасі.

У Петра Олексійовича є вибір. Сказати нарешті правду про російсько-українську війну чи провести позачергові президентські вибори та дозволити іншому проявити мужність, притаманну солдатам і волонтерам на передовій.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко має сказати правду про війну чи провести позачергові президентські вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі