понеділок, 20 листопада 2006 17:01

"Помаранчевим" треба заспокоїтися"

  Олег Соскін: ”Луценко, Яценюк, Бондар та інші мають ще тренуватися”
Олег Соскін: ”Луценко, Яценюк, Бондар та інші мають ще тренуватися”

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, 52 роки, вважає, що головне зараз — не скочуватися в колію Леоніда Кучми і покінчити з багатовекторністю.


Політична криза в Україні досі триває?

— Ні. Сьогодні є політичний баланс. Немає вже монополії олігархічних, фінансово-промислових груп. З одного боку, є президент з великими адміністративними та політичними можливостями. З іншого, Партія регіонів разом з комуністами та соціалістами спокійно реалізовують свої передвиборні програми. Ще є потужний опозиційний Блок Юлії Тимошенко. Який, утім, ніяк не може вибудувати власну стратегію розвитку.

Тобто в Україні — справжній плюралізм. І все це завдяки політреформі. Вона знищила монополію в політиці, заклала основні засади формування європейського парламентаризму, дала змогу уникнути громадянської війни. Цю реформу зараз неможливо скасувати. Конституційний суд не має на це права.

Невже повна гармонія?

— Та ні. Зараз одна група хоче витіснити іншу з поля гри та шукає для цього механізми. "Наша Україна" має намір звернутися до Конституційного суду, щоб той скасував політреформу. "Регіони" прагнуть викинути з уряду ключових міністрів, які реалізують курс президента. Та навряд чи варто намагатися урвати якнайбільше влади. Нищення один одного — шлях у нікуди. Фінансово-промислові групи повинні розуміти, що війна на смерть грає на руку правим та лівим радикалам.

Януковичу слід підтримувати Тарасюка, а не воювати з ним

А "помаранчевим" треба заспокоїтися. Вони самі проґавили свій шанс. І "регіонали" цим просто скористалися. Всі мають налаштуватися на відкриту й жорстку конкуренцію. Політична реформа це забезпечує.

То що буде з міністрами від президента?

— Януковичу треба підтримувати Бориса Тарасюка, а не воювати з ним. Бо той може зробити для нього дуже багато. Критикою на адресу Тарасюка Янукович насправді робить йому тільки краще. Бо серйозних зауважень до роботи цього міністра насправді немає. Казати, що хтось запізнився на обід чи порушив протокол — просто смішно. Тарасюк реалізує курс держави. Якби Янукович не порпався в брудній білизні, а взяв би зараз міністра на саміт НАТО в Ризі, то отримав би величезні дивіденди.

Як мають далі співіснувати "Наша Україна" і БЮТ?

— Їм потрібно об"єднатися в опозиції та створити тіньовий уряд. Добитися призначення потужної фігури від них на посаду заступника голови Верховної Ради. Ганьбити перебіжчиків до антикризової коаліції і почати терор проти Компартії. Наголошувати на їхній зраді власним ідеалам. Доводити, що вони є філією російських комуністів.

Але не треба домовлятися з Партією регіонів. Тут не може бути компромісу. Бо Віктор Ющенко переміг на євроатлантичних гаслах, Янукович — на соціальному популізмі, розвитку державної машини та єднанні з Москвою. Це ж різні речі. Просто потрібно грати за правилами політичної реформи.

Нічого страшного не відбувається. Ми ж не на межі громадянської війни, коли разом валили режим кучмівської бандократії. Зараз нормальна політична конкуренція. Головне — не скочуватися знову на колію Леоніда Кучми. А для цього треба покінчити із зовнішньополітичною багатовекторністю.

Вона досі існує?

— Звичайно. Розколота еліта не визначилася, куди йде. Проте в Росію ми вже не підемо. Наша молодь орієнтована на євроатлантичну модель. Нарешті маємо усвідомити, що сьогодні Євросоюз — наш сусіда. І потрібно було одразу з ЄС формувати єдині прикордонні системи. А не їхати президентові до Фінляндії, щоб парафувати жахливу угоду по реадмісію. Бо ж немає такої угоди з Росією і Білоруссю. Тому в нас будуть проблеми з нелегальними мігрантами, наркотиками. Ми ж і так настраждалися від Чорнобиля, Голодомору. Тепер ще маємо стати фільтраційним відстійником.

Ось про це мусимо говорити з Росією. А то є комісія Ющенко — Путін. А чим вона реально займається? Сидимо, досі чекаємо Путіна — як гоголівського ревізора.

Чи будуть створені якісь нові партії на чолі з Юрієм Луценком або Миколою Катеринчуком?

— Вони — молоді вовкодави. Їм зламають хребет, якщо вони зараз вийдуть на прем"єрські бої. Так було з Валерієм Коновалюком. Усім їм — і Арсенієві Яценюку, і Вікторові Бондарю — треба ще тренуватися. Вони не зможуть сьогодні тягатися з кадрами Януковича.

Юрій Луценко знизив професіоналізм МВС. Він не є справжнім політичним лідером. Просто популіст, який вміє красиво говорити. Україна ж зараз в очікуванні справжнього правого проекту з консервативною складовою. Він будуватиметься на основі народного капіталізму. На наступних виборах будуть три потужні сили — соціал-демократична, право-демократична та консервативна. Ми вже до цього підійшли.

Зараз ви читаєте новину «"Помаранчевим" треба заспокоїтися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі