понеділок, 16 лютого 2009 17:13

Поганий урожай уряд спише на світову кризу

На календарі ще зима, але посівна на українських ланах уже розпочалася. Скориставшись теплими лютневими "вікнами", трактори у поле вивели аграрії Криму та Одещини. Втім, нинішній cільськогосподарський рік буде вкрай важким.

Причому не лише для господарників, а й для виробників добрив та техніки. Обсяги реалізації їхньої продукції суттєво впали. Напередодні посівної у столиці відбулося кілька аграрних виставок, на яких виблискували фарбою нові трактори й сівалки. Але в господарствах зараз майже не оновлюють парк сільгоспмашин.

Причина не лише у загальній кризі. Незважаючи на рекордний минулорічний урожай, мало хто з аграріїв зміг продати зерно за справедливими цінами. На які, власне, й розраховували сільгоспвиробники. А притримати збіжжя, дочекатися, доки даватимуть пристойні гроші, більшості з них не вдалося. Бо сушити й зберігати збіжжя у себе вони не мають змоги, а елеватори беруть дорого. Кредитори, у свою чергу, вимагають негайного повернення позичок. Фахівці передбачають: за таких умов ледь не третина господарств збанкрутує або муситиме продати свій бізнес. Звісно, тут не до оновлення техніки.

Ледь не третина господарств збанкрутує або муситиме продати свій бізнес

Про несприятливу для щедрих урожаїв ситуацію кажуть і на кабмінівських нарадах, куди запрошують голів облдержадміністрацій та їхніх заступників із питань агропромислового комплексу. Приміром, урядовці вважають, що немає причин для стрімкого подорожчання мінеральних добрив саме навесні. Кабмін доручив з"ясувати це питання Державній інспекції з контролю за цінами. В уряді придумали також, як убезпечити аграріїв від спекуляцій на ринку паливно-мастильних матеріалів під час посівної. Профільним міністерствам дали завдання якнайшвидше закупити дизпаливо, доки воно не подорожчало. А вже навесні продавати аграріям за старою ціною.

Під час однієї з нарад прем"єрка Юлія Тимошенко розповіла, звідки візьмуться гроші на весняно-польові роботи. На її думку, для їх проведення необхідно 10 млрд грн. Із цих грошей, підрахувала вона, 2,5 млрд аграрії матимуть від продажу зерна минулорічного врожаю. Щонайменше на мільярд може продати збіжжя Аграрний фонд. Іще 5–6 млрд аграрії залучать як банківські кредити. А тим фінансовим установам, які їх не даватимуть, глава уряду пригрозила зупинкою рефінансування.

Та незважаючи на урядові оптимізм і рішучість, брак коштів у селян стане головною проблемою агросезону. Мало сподівань і на держбюджет — нинішнього року підтримка агросектору в ньому суттєво зменшилася. Тож зібрати добрий урожай цьогоріч буде важко. У владних кабінетах це, схоже, розуміють. І пояснення, чому порівняно з минулим роком показники погіршаться, уже готове: звісно ж, світова фінансова криза.

Зараз ви читаєте новину «Поганий урожай уряд спише на світову кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі