вівторок, 08 вересня 2009 18:16

Податок на прибуток пропонують збирати авансом

Народний депутат від БЮТу 36-річний Олег Ляшко зареєстрував у парламенті законопроект про введення авансових внесків із податку на прибуток підприємств. Розмір визначено як 1/12 суми нарахованого податку на прибуток за попередній календарний рік.

— Це дозволить на законодавчих підставах залучати до бюджету щомісяця близько 3,8 мільярда гривень і забезпечить рівномірне надходження податку до бюджету в умовах фінансової кризи, — пояснює нардеп.

— На цю суму просто пограбують підприємства, — коментує ініціативу Володимир Дубровський, 46 років, із Центру соціально-економічних досліджень "САSE Україна". — Під час кризи це недоцільно — навпаки, слід знижувати податковий тиск, щоби сприяти відродженню виробництва.

Цей податок є предметом договору між підприємством і податковою, пояснює економіст. А в ринковій економіці такого бути не повинно. Податок на прибуток добрий тим, що підприємці сплачують його з уже отриманих доходів. Тому він менше придушує виробництво, ніж, скажімо, податок на додану вартість, який сплачують у будь-якому разі.

При прийнятті цього законопроекту цей принцип порушиться. Підприємці повинні будуть цьогоріч платити за показниками 2008-го. Хоча виробництво і, відповідно, прибутки впали. Тож наступного року уряд матиме повертати переплачені суми або включати їх у рахунок майбутніх платежів. А для поповнення бюджету муситиме вигадувати нові податки.

— Краще запровадити податок на основні засоби, — зауважує Дубровський. — Він буде невеликим, але стабільним, і підприємці до нього будуть готові.

Зараз ви читаєте новину «Податок на прибуток пропонують збирати авансом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі