вівторок, 23 листопада 2010 03:45

Податковий кодекс забере у бідних, а віддасть багатим

Автор: фото з сайта www.byut.com.ua
  Зустріч представників оргкомітету протестного підприємницького руху із опозиційним урядом у конференц-залі парламенту вдалося провести тільки завдяки втручанню народних депутатів від ”БЮТ-Батьківщини”
Зустріч представників оргкомітету протестного підприємницького руху із опозиційним урядом у конференц-залі парламенту вдалося провести тільки завдяки втручанню народних депутатів від ”БЮТ-Батьківщини”

Команда Януковича робить усе, щоб консолідувати суспільство проти себе. Після скандальних і кабальних угод щодо перебування в Криму російського Чорноморського флоту, підвищення цін на комунальні послуги, рішення про підвищення пенсійного віку, замаху на українську мову та конституційного "відкату" маємо нову "больову" точку — Податковий кодекс. Що переконливіше за нього голосують "кнопкодави" в парламенті, ігноруючи поправки опозиції, то масовішим стає рух протесту дрібних підприємців. Останні переконані: урядовий Податковий кодекс залишає малих бізнесменів та їхніх працівників без роботи, а крупний капітал — впливовішим.

Очевидно, що президентська команда переконана у своїй силі і не боїться суспільного гніву. Незважаючи на участь в акціях протесту понад 100 тис. підприємців по всій країні, парламент таки ухвалив Податковий кодекс. У дні прийняття документа із представниками мітингувальників зустрічався опозиційний уряд. Щоправда, через перешкоди засідання вдалося зібрати з другої спроби. Охоронці парламенту не пропускали підприємців, мотивуючи це розпорядженням спікера Володимира Литвина. Тільки завдяки втручанню нардепів від "БЮТ-Батьківщини" учасників зустрічі вдалося провести у конференц-зал.

Під час засідання опозиційного уряду підприємці наголошували на дискримінаційних нормах Податкового кодексу. Фактично, скасовується спрощена система оподаткування і значно розширюються повноваження фіскальних органів. В той же час знижується податкове навантаження на крупний бізнес і жодним чином не припиняється ганебна практика виведення українськими олігархами своїх мільярдних статків в офшорні зони. Усе це, вочевидь, має призвести до того, що дрібні підприємці закриють бізнес і підуть працювати на заводи до власників-олігархів. А щоб останні почувалися ще комфортніше, влада підготувала Трудовий кодекс, який збільшує робочий тиждень і спрощує процедуру звільнення робітників. Розробники Податкового кодексу не приховують, що підтримують великий бізнес і часто називають протестувальників базарниками і злісними неплатниками податків.

Найвпливовіший опозиційний політик Юлія Тимошенко наголошує, що ухвалення Податкового кодексу призведе до повного знищення малого та середнього бізнесу і зниження рівня життя в Україні. Таким чином влада здійснює антинародні кроки.

— Податковий кодекс має намір просто ліквідувати в Україні середній клас, який є опорою демократії, свободи, захисту прав людей, є базою, основою нашої економічної сили, — говорить лідер опозиції. — Це чітка, добре продумана диверсія проти України.

Члени страйкому кажуть, що влада не чує їх. Вони закликають опозицію допомогти, але не очолювати рух протесту.

— Ми — ваші інструменти і помічники. Але категорично — не організатори, запевнила Тимошенко підприємців.

Міліціонери намагалися переписати паспортні дані всіх активістів

Представник оргкомітету протестного підприємницького руху Олександр Данилюк позитивно оцінює діалог опозиційного уряду з підприємцями. За його словами, небагато політичних сил готові допомагати протестувальникам на їхніх умовах: жодної політичної символіки чи спроб очолити процес з боку політиків. Данилюк також відзначає допомогу нардепів від "БЮТ-Батьківщини" Михайла Волинця, Андрія Павловського й Олександра Стешенка, які зупинили тиск правоохоронців на підприємців, що чергують в наметовому містечку біля парламенту. 20 листопада міліціонери намагалися переписати паспортні дані всіх активістів і проводили так звані "профілактичні бесіди". Очевидно, з метою залякати протестувальників. Але всі, хто побував у наметовому містечку, зазначають: атмосфера нагадує часи Помаранчевої революції — братерство та взаємодопомога. А таких людей примітивним тиском не зламати.

Ефективність протестів підприємців залежатиме від акції протесту 22 листопада під стінами Адміністрації президента.

Розуміють це не тільки організатори акції, а й влада. Цим і продиктована звична практика перешкоджати мирним зібранням. Правоохоронці провели розмови з багатьма перевізниками, які після цього і відмовилися їхати у столицю. Такі факти, за словами Олександра Данилюка, зафіксовані на Миколаївщині, Одещині та в інших регіонах. У Львівській та Хмельницькій областях проти організаторів пікетів з надуманих підстав відкривають кримінальні справи. Попри те із самого ранку понеділка на майдані Незалежності зібралися тисячі підприємців, а усі входи на Банкову, де запланована кульмінація акції, міліція перекрила. Такого "захисту" президента від власного народу в останні шість років країна не бачила.

Підприємці проте сподіваються, що президент Янукович дослухається до них і не дасть дискримінаційному Податковому кодексу набрати чинності. Але тільки-но глава держави підпише документ, активісти розпочнуть збір підписів за проведення референдуму щодо висловлення недовіри президенту. Мітингувальники також вимагають відправити у відставку причетних до розробки кодексу й ухвалити законопроект, який гарантує збереження спрощеної системи оподаткування.

Зараз ви читаєте новину «Податковий кодекс забере у бідних, а віддасть багатим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі