четвер, 01 листопада 2007 17:26

По чому відчуваєте подорожчання?

В Україні все дорожчає. Когось це стосується більшою мірою, когось меншою — залежно від того, на що людина витрачає гроші. Підвищення цін на які товари та продукти ви відчуваєте найбільше?




Олександр Пасхавер, 61 рік, економіст, м. Київ

— Підвищення цін на продукти найбільше відчувають люди, які живуть у бідності. Це близько 30 відсотків нашого населення. Я маю більш високі доходи, тому мене це не надто зачіпає. Звісно, більше грошей витрачаю на їжу. Одяг і взуття купую рідко, бо мені за 60. Хоча в одязі, наприклад, завжди є вибір: костюм можна купити і за 300 гривень, і за 1500. На відміну від олії, яка для всіх коштує однаково. Водночас у країні зростають і доходи громадян. Та це ми сприймаємо як щось природне, а подорожчання — як образу. Хоча, звичайно, ненормально те, що наші ціни вийшли на світовий рівень.




Світлана Демешко, 25 років, менеджер страхової компанії, м. Харків:

— Дуже подорожчали молочні продукти. Найпростіший йогурт — вже по три вісімдесят. Соняшникова олія взагалі всіх "перестрибнула": "Олейна", "Стожари" по 11–12 гривень. Хліб ми з чоловіком особливо не їмо, тому не звертаю увагу на його ціну. Подорожчали овочі, крупи, побутова хімія, спиртне, автомобілі. М"ясо ми давно не купували — останній раз брала свинячу лопатку за 30 гривень. Раніше після роботи заскочиш до супермаркету, на 20–30 гривень можна було скупитися на вечерю. А тепер слід викласти всі шістдесят.




Василь Вовкун, 50 років, режисер, м. Київ

— Раніше я купував корзину продуктів по п"ятницях у супермаркеті на 100 доларів. Нині витрачаю таку ж суму двічі на тиждень. Займаюся ремонтом квартири — тут ціни просто фантастичні. Починаючи з гіпсокартону та закінчуючи цементом і плиткою. Сьогодні лише заможні люди можуть дозволити собі ремонт житла. Цього сезону на одяг та взуття не дуже витрачався. Модельні черевики коштують до 400 доларів, раніше їх можна було купити за 500 гривень. Ще мене дивує, що колись про подорожчання повідомляли заздалегідь. А нині на продукти ціна змінюється щодня, й ніхто цього не контролює.




Тетяна Андрєєва, 45 років, податківець, АР Крим

— Стало катастрофічно не вистачати грошей. Із продуктів найперше подорожчали яйця, цукор, хліб, молоко, м"ясо, риба, овочі, зелень та фрукти. Навіть наші кримські яблука — і ті по 8 гривень. Якщо купуєш щось одне — мусиш економити на іншому. Рік тому я купувала сирки по 90 копійок, нині вони по гривні сорок. Яйця були по 4 гривні, зараз по 8. М"ясо виросло з 25 до 35 гривень, олія — з шести до одинадцяти. Риба, яку вирощують тут, у наших ставках, — 9–10 гривень. А була по чотири. Одяг і білизна — це взагалі жах. Нещодавно купила 13-річній доньці брюки за 250 гривень. Торік такі коштували 150. Пшенична крупа подорожчала копійок на вісімдесят, а гречка — вдвічі. Навіть абонплату за телефон підвищили з восьми до одинадцяти гривень.




Олександр Бартощак, 51 рік, викладач профтехучилища, Хмельницька область:

— Соняшникова олія вже по 9 гривень! Дуже підскочила вартість будівельних матеріалів. Лист ДВП — 34 гривні. Подорожчав цемент. На воду наша сільрада підняла тариф ще навесні — було по два з чимось, а нині майже чотири гривні за куб.

Зараз ви читаєте новину «По чому відчуваєте подорожчання?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі