четвер, 06 серпня 2009 17:47

Після візиту Кирила тенденції до автокефальності посиляться

  Патріарх Московський і всієї Русі Кирило Гундяєв усвідомив, що Україна є окремою цивілізацією і має іншу систему суспільних відносин
Патріарх Московський і всієї Русі Кирило Гундяєв усвідомив, що Україна є окремою цивілізацією і має іншу систему суспільних відносин

Майже 10 днів тривав візит до України Патріарха Московського і всієї Русі Кирила Гундяєва. Він відвідав Київ, Донецьк, Севастополь, Рівне. Побував у монастирях і церквах різних регіонів. Брав участь у телепередачі, виступав перед викладачами та студентами київських духовних шкіл.

Експерт Корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко, 44 роки, вважає, що Кирило не досяг головної мети поїздки — посилити проросійське крило Української православної церкви.

Патріарх приїхав, аби продемонструвати, що Україна є частиною "русского мира". Чи вдалося це?

— Почасти так. Адже його зустрічали і слухали багато людей. З іншого боку, для українського духовенства стало зрозумілим, що надії на ширшу автономію марні.

Проте Кирило Гундяєв усвідомив, що Україна є окремою цивілізацією і має іншу систему суспільних відносин. Претензії Москви — бути стрижнем православної цивілізації — після цього візиту значною мірою розвіялися. Для Патріарха стало несподіванкою, наскільки православна Україна — явище в сучасному християнському світі.

Якийсь досвід із цього він матиме?

— Росія ніколи уроків щодо України не засвоювала. Представники Київського патріархату не сумнівалися, що Кирило не розглядає можливості самостійності Української православної церкви. Тепер багато що стало зрозумілим і духівникам УПЦ Московського патріархату.

У їхньому середовищі посилюватимуться тенденції до автокефальності?

— Так. Поступово змінюється покоління служителів віри. У духовенство приходить молодь із європейською освітою, з уявленнями про те, якою має бути церква в сучасному світі. У наших сусідів православ"я є частиною держави, адміністративного апарату. В Україні споконвіку, від часів Петра Могили, церква діє як частина суспільства. Від Середньовіччя православна церква в нас мусила протистояти католицизму. Це сприяло самоорганізації вірян, створенню православних братств, друкарень, шкіл, колегіумів, Києво-Могилянської академії, монастирів.

Духівники УПЦ Московського патріархату дедалі більше усвідомлюють, що їм не по дорозі з ідеями "третього Риму". В їхньому середовищі настрої до створення помісної церкви посилюватимуться. Кирилу не вдалося досягти головної мети своєї пастирської поїздки — посилити проросійське крило УПЦ.

Кирило дав зрозуміти, що чекати автокефалії Києву від Москви не варто. Цей візит мало що змінить у курсі митрополита Володимира. Він дбає про еволюційне підвищення статусу очолюваної ним церкви у православному світі. Канонічне рішення про статус УПЦ прийматимуть у Києві, а не в Москві, і благословить його Вселенський патріарх.

Чому Кирило не захотів зустрітися з митрополитом Київським і всієї Русі-України Філаретом?

— Російська православна церква розцінює його як людину, на яку накладено анафему. Для Кирила він — звичайна цивільна особа, а не Патріарх.

Візит Кирила матиме вплив на президентську кампанію?

— Наші політики спробували скористатися з його приїзду для власного піару, але дуже мляво й малоефективно. Особливого враження на загал це не справило.

Зараз ви читаєте новину «Після візиту Кирила тенденції до автокефальності посиляться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі