середа, 03 листопада 2010 02:28

Після виборів зросте попит на реформи

Місцеві вибори вперше проводили окремо від парламентських. Це позитивна ознака, бо політична дискусія опустилася з національного рівня до обговорення місцевих проблем, вважає голова ради "Лабораторії законодавчих ініціатив" Ігор Когут, 40 років.

— Чи не вперше в Україні почала формуватися реальна політика взамін віртуальної, в якій звикла функціонувати наша політична система, — каже експерт. — Ми часто б'ємося головою об стіну, намагаючись докричатися зі своїми проблемами до уряду, парламенту чи президента. Вони ж персонально багато в чому залежать не від нас. Зараз політичний вплив у державі мають не партії, а ті, хто їх фінансує і в тіні управляє голосуванням за потрібні й вигідні для себе закони. А державні інституції на місцях не виконують своїх функцій, бо чиновникам легше спиратися на вертикальні адміністративні важелі, ніж комплексно вирішувати проблеми громади через горизонтальну комунікацію з виборцями.

Чимало кандидатів перед виборами не побоялися ходити дворами і говорити з людьми про проблеми житлово-комунального господарства, охорони здоров'я, дитячих садочків і ремонту. І це принесло їм успіх, незважаючи на утиски адміністративного ресурсу. Але щодо багатьох переможців виборів виникають побоювання: чи вистачить їм кадрового ресурсу не лише вести діалог із громадою села чи міста, а й ефективно й раціонально реагувати на її запити.

Після місцевих виборів зросте попит на реформи. Новій владі доведеться концентруватися не лише на питаннях інфраструктурної перебудови господарки, а й на проблемах адміністративно-територіального устрою, бюджетного, податкового законодавства. Бо за всім цим — гроші, а місцева влада зараз неспроможна забезпечити навіть мінімуму життєдіяльності громади. Без перерозподілу повноважень і фінансів із центром не обійтися. Проте політичним партіям та їхнім кандидатам доведеться удобрювати поле довіри без втручання з Києва, без ідеологічних протиставлень. Бо мине якийсь час, а там уже нові вибори — до парламенту. Тоді доведеться відповідати за довіру у значно ширшому масштабі.

Зараз ви читаєте новину «Після виборів зросте попит на реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі