понеділок, 21 липня 2008 15:29

Після Африки миротворців на малярійний облік не ставлять

Нещодавно помер 23-річний Ігор Терлецький — за місяць після повернення з Ліберії, де служив миротворцем. Там і підхопив малярію, яка забрала його життя на Батьківщині.

Це перша смерть від цієї хвороби поміж наших "блакитних шоломів". Із 2000 року майже 4 тис. українських миротворців побували в Сьєрра-Леоне та Ліберії. Уберегтися від малярії вдалося мало кому, і про небезпеку зараження всі знають ще до відбуття в Африку. Але зарплатня в 3–5 тис. грн стає ціннішою за власне здоров"я. До того ж небезпеку малярії недооцінюють. Знайомий офіцер за рік служби в Сьєрра-Леоне хворів на неї чотири рази. Каже, якби знав, що таке може статися, — не поїхав би.

Перед від"їздом до Африки всі обов"язково мають зробити щеплення від небезпечних тропічних хвороб. Проте від малярії не вакцинують, а дають пігулки — фанзідар чи ларіам. І їх можна приймати не більше як півроку. Утім, пігулки не завжди допомагали — миротворці починали хворіти першого місяця по прибуттю до Африки.

Зарплатня в три—п"ять тисяч гривень стає ціннішою за власне здоров"я

Імунна система нашої людини в африканських екстремальних умовах швидко виснажується. А підтримка її слабка — щодня українському миротворцеві дають пігулку ревіту, це вітаміни, та ще літр соку на тиждень. До того ж не зовсім збалансоване харчування, з огляду на місцеві кліматичні умови. Отож найчастіше хворіють малярією по кілька разів.

Кілька років тому я поверталася в Україну з Сьєрра-Леоне одним літаком із нашими миротворцями. Із 120 осіб у 40 була малярія. При ній висока температура, піт градом, болить печінка та ломить суглоби. Головне — не запускати хворобу та вчасно лікуватися. Хто мав справу із цією недугою, радять при перших же симптомах звернутися по медичну допомогу й повідомити, що був у Африці. Пильнувати потрібно самому, бо на якийсь "малярійний" облік тих, хто повернувся з африканських миротворчих місій, у нас не ставлять. І ніхто за такими не стежить.

Свого часу колегу-журналіста, із яким були в Сьєрра-Леоне, малярія наздогнала в Києві десь за місяць після повернення. Там він боявся захворіти — ховався в довгий одяг, пив пігулки та відмовлявся від алкоголю. Не допомогло. А нас тоді, напевно, врятувало від хвороби незнання її реальних наслідків і місцевий джин.

Зараз ви читаєте новину «Після Африки миротворців на малярійний облік не ставлять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі