пʼятниця, 10 вересня 2010 07:41

Партія регіонів узяла столицю без виборів

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Верховна Рада надала територіальній громаді Києва право утворювати або не утворювати районні ради в місті. На найближчій сесії Київради депутати можуть ліквідувати Дарницьку, Деснянську, Дніпровську, Голосіївську, Оболонську, Печерську, Подільську, Святошинську, Солом"янську і Шевченківську райради. Виконавчими органами у районах столиці залишаться державні адміністрації. Їх голів, як і голову міської держадміністрації, призначатиме президент.

— Райони у містах не є суб"єктами місцевого самоврядування, бо жителі не є територіальними громадами, — каже експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко, 44 роки. — Територіальні громади утворюють жителі населеного пункту. Їх об"єднують спільні комунальні інтереси, задовольняти які покликані або влада, або приватний чи громадський суб"єкт відповідних послуг. І лише на двох рівнях: населеного пункту та мікрорайону. До першого належать послуги інфраструктури життєзабезпечення — комунальні комунікації, заклади охорони здоров"я та санітарії, безпеки, культури, освіти, охорони довкілля тощо. До другого — послуги з облаштування будинку, двору. Районні чиновники жодних питань не вирішують. Бо людина може жити в одному районі, працювати в іншому, а її діти — навчатися в третьому. Податки вона сплачує до міського бюджету, а не районного. Тому ліквідацію райрад кияни навіть не помітять.

Варто було б ліквідувати не лише райради, а й самі райони як зайві адміністративно-територіальні одиниці. Для того, щоби ефективно керувати, скажімо, школами Києва, достатньо міського управління освіти. Так само — і в інших сферах. Уже немає потреби носити листи в установи — є електронна пошта. Треба тільки ширше нею користуватися.

Районні чиновники жодних питань не вирішують

Зараз у ліквідації рад замішана політика. Партія регіонів не має шансів виграти вибори до районних рад у столиці, тому вирішила ліквідувати їх. І тепер без будь-яких виборів узяла Київ.

Якщо Київська міська рада скасує райради, то виборів у столиці не буде. За це слід подякувати "бютівцям", які позаторік ініціювали та програли позачергові місцеві вибори. Наступні будуть через два роки.

Президент отримав право призначати голову Київської міськдержадміністрації. Ще раніше Конституційний суд роз"яснив: керівником КМДА може бути лише обраний міський голова. Ця норма чинна. Навряд чи президент наважиться міняти  Черновецького.

У Донецьку залишили райради

Першим районних рад позбувся Львів 1995-го. Райради також ліквідували в Одесі, Запоріжжі, Миколаєві, Горлівці, Макіївці та Маріуполі. Відповідне рішення ухвалила і Харківрада.

Спроба ліквідувати районні ради у Донецьку не вдалася — проти були навіть депутати-"регіонали".

В Україні є 26 міст із районним поділом. У них — 118 районів.

Зараз ви читаєте новину «Партія регіонів узяла столицю без виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі