понеділок, 11 січня 2010 18:28

Від продажу ІСД виграють вітчизняні меткомбінати

Радник прем"єр-міністра України й співвласник Індустріального союзу Донбасу Віталій Гайдук продав контрольний пакет акцій корпорації російському підприємцю Олександрові Катуніну — колишньому співвласнику компанії "Євразхолдинг". Оборудку оцінюють в $1 млрд.

— Це результат домовленості прем"єр-міністра Юлії Тимошенко з російською владою і великим російським бізнесом, — коментує продаж ІСД політолог 47-річний Дмитро Понамарчук. — Тимошенко потрібні величезні гроші на передвиборну кампанію, і вона користується будь-якими можливостями. А Гайдук — один із найбільших фінансистів її кампанії.

До складу ІСД входять меткомбінати в Алчевську та Дніпродзержинську, "Дунаферр" в Угорщині й "Гута Ченстохова" в Польщі. Торік ціни на металопрокат упали удвічі. Підприємствами ІСД прокотилася хвиля скорочень. Сума боргу перед кредиторами сягнула $3,3 млрд.

— Корпорація безуспішно намагалася реструктурувати борги. Це й підштовхнуло акціонерів до продажу контрольного пакета, — каже 30-річний Костянтин Головко, аналітик інвестиційної компанії "КейБіСі Сек"юрітіз Україна". — Від продажу можуть виграти вітчизняні меткомбінати. Якщо новий власник завозитиме сировину і вугілля з Росії, то для "Запоріжсталі" та Маріупольського заводу імені Ілліча вітчизняна руда і кокс стануть доступнішими. Економіці України така оборудка не загрожує. Із металургійних активів росіянам у нас належать лише три невеликі коксохімічні підприємства, гірничо-збагачувальний комбінат у Кривому Рогу та ливарний завод імені Петровського в Дніпропетровську.

Зараз ви читаєте новину «Від продажу ІСД виграють вітчизняні меткомбінати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі