понеділок, 25 червня 2007 18:07

Обмеження експорту зерна можуть продовжити

Через посуху нинішня інформація з полів нагадує хроніку бойових дій. В Одеській області жнива завершилися на третині посівних площ ранніх зернових і зернобобових. Але збирають там лише по 15,7 ц зерна з кожного гектара, хоча торік намолочували майже вдвічі більше. Та й то — в середньому. Горох зовсім вигорів, дає 6 ц із гектара.

У зв"язку з очікуваним неврожаєм уряд уже вдався до запровадження "надзвичайного" стану на зерновому ринку. З липня вводять квоти на експорт пшениці, жита, ячменю та кукурудзи. Це, фактично, заборона. Відповідно до постанови Кабміну, до 1 жовтня з України дозволено вивезти по 3 тис. т зерна кожної з цих культур. Сумарно таким обсягом можна завантажити одне, й то невелике, судно. Зважаючи на те, що в маркетинговому році, який закінчується, за кордон планують продати близько 10 млн т вирощеного на вітчизняних ланах збіжжя, 12 тис. т допущених до експорту зернових — крапля в морі. Численні експортери навряд чи активно змагатимуться за можливість вивезти дещицю від такої кількості збіжжя. Разом із тим, Захід не матиме підстав звинувачувати українських можновладців у неринкових методах — повній забороні експорту окремих видів сільгосппродукції. Формально квоти існують.

12 тисяч тонн — крапля в морі

Якщо реально подивитися на ситуацію, експорт жита-пшениці практично заморожується. І достеменно невідомо — чи лише на найближчі три місяці.

Адже коли держава до жовтня не закладе необхідної кількості зерна для внутрішніх потреб — термін дії квотування, швидше за все, продовжать. Тут варто нагадати, що Аграрний фонд, якому торік із врожаю-2006 доручалося поповнити державні засіки 400 тис. т продовольчого збіжжя, не закупив їх і донині. Але у запровадженні обмежень уряд можна зрозуміти: забезпечення населення хлібобулочними виробами — безпосередній його обов"язок. Тим більше, напередодні оголошених дострокових парламентських виборів.

Аргумент "стабільних цін на хліб" для нинішніх можновладців куди важливіший за деклароване партнерство влади й бізнесу. А вітчизняних зернотрейдерів, "у зв"язку з посухою і очікуваним меншим ніж торік урожаєм збіжжя", уряд закликає до співпраці на внутрішньому ринку. Ціни в Україні, мовляв, наздоганяють світові. Тож для споживача не все так безнадійно. Якщо експортно-орієнтовані компанії змушені будуть працювати виключно на ринку України — зерно подешевшає. Але кожна медаль має зворотну сторону — тоді програють сільгоспвиробники, котрі притримують зерно, сподіваючись на його подорожчання.

Зараз ви читаєте новину «Обмеження експорту зерна можуть продовжити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі