вівторок, 03 квітня 2018 00:40

Треба заморозити активи російського олігарха

"У 11 з 24 українських обленерго значною часткою володіє російський націоналіст Олександр Бабаков, — пише старший науковий працівник Євразійського центру "Атлантичної ради" 66-річний Андерс Аслунд. — Він був віце-спікером держдуми РФ під час окупації Криму. Через це перебуває під санкціями Євросоюзу. Заморозити його активи повинен і український уряд — з огляду на питання національної безпеки".

Держава володіє невеликими пакетами акцій українських обленерго. Тому не управляє ними. Основні активи належать вітчизняним олігархам Рінатові Ахметову, Ігореві Коломойському, Юрієві Бойку, Ігореві Суркісу та Костянтинові Григоришину. Останній, крім українського, має ще й російське громадянство. Найбільшим після ДТЕК Ахметова гравцем на енергетичному ринку України є компанія з РФ "ВС Енерджі". Її основний співвласник — Олександр Бабаков.

— Україна не може накласти санкції на Бабакова особисто, лише на обленерго, — каже експерт з енергетики Юрій Корольчук, 36 років. — Заморозити активи російської компанії "ВС Енерджі", означатиме паралізувати роботу багатьох обленерго. Якщо ж повернути їх на баланс держави, то вона не зможе їх утримувати. Модернізацію не проводили 30 років. Там застаріле обладнання.

Держава може викупити у "ВС Енерджі" її частку в системі українських обленерго. Але для цього немає ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «Треба заморозити активи російського олігарха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі