четвер, 10 лютого 2011 11:07

Новий закон не гарантує доступу до публічної інформації

Автор: фото з сайта www.delfi.ua
  Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Тиждень тому президент підписав закон про доступ до публічної інформації.

— Теоретично новий документ скорочує шлях і час для отримання інформації в чиновника, — каже про закон одна з його авторів, депутат-"нунсівець" Ірина Геращенко, 39 років. — Одна з головних вад нової влади — її закритість. Ми не знаємо, як вона працює, як ухвалює рішення. Спроби з'ясувати це закінчуються скаргами від журналістів про факти, які можна розглядати як переслідування чи перешкоджання їхній діяльності.

Закон допоможе оперативно реагувати на такі факти?

— На мою думку, надати інформацію за п'ять днів подекуди не зовсім реально. Відповідь на деякі запити важко підготувати і за 10 днів. Практика також покаже, чи новий закон не конфліктуватиме із законом про захист особистих даних. Деяка інформація може не розголошуватися, бо людина має право на приватне життя. Інша річ, що замість відповідей часто надходять відписки. Чиновники набили руку на тому, як відповідати, не відповідаючи — навіть парламентській тимчасовій слідчій комісії з питань випадків цензури. Ось був запит Ольги Герасим'юк до Міністерства закордонних справ дати відповідь на заяви російського прем'єра про роль України у Другій світовій війні. Прийшла відписка: позиція прем'єра не є офіційною позицією Російської Федерації. А він же двічі відкрито заявляв, що росіяни перемогли б у війні і без нас.

Коли ухвалять підзаконні акти, які заборонили б такі відписки?

— Таких законопроектів іще ніхто не розробляв. У нинішньому парламенті ухвалити їх не реально.

Влада погодилась ухвалити закон через тиск європейських структур?

— Це було нашим зобов'язанням перед Парламентською асамблеєю Ради Європи. Президент і його оточення почали велику кампанію, аби ПАРЄ зняла з нас моніторинг. Їм це потрібно напередодні парламентських виборів 2012-го як визнання демократичності. А для зняття моніторингу потрібно ухвалити низку законів, серед яких і про доступ до публічної інформації, створення громадського телебачення тощо. Але нова табличка на Першому національному не матиме жодного стосунку до публічного мовлення. Європейці чудово розуміють наші реалії. Тому від моніторингу не відмовляться.

Зараз ви читаєте новину «Новий закон не гарантує доступу до публічної інформації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі