пʼятниця, 23 серпня 2019 06:31

"Нові" швидко стають "старими"

"Ми засуджуємо висловлювання обраного народного депутата Максима Бужанського щодо журналістки "Нового времени". Керівництво партії і фракції принесло пані Духніч вибачення", — повідомили на сторінці політсили "Слуга народу" 19 серпня.

Напередодні Бужанський назвав журналістку Ольгу Духніч "тупою вівцею з одіозного ЗМІ" через її інтерв'ю з лідером партії Дмитром Разумковим. У ньому поставила питання, чи згоден він розділити репутацію політсили з деякими особистостями, зокрема Бужанським. Той, мовляв, ностальгує за СРСР і часами Віктора Януковича.

"Висловлювання Максима Бужанського були, хоч і надмірною та ­неетичною, але зрозумілою реакцією на оціночні судження стосовно особистих почуттів. Тому просимо представників засобів масової інформації утримуватися від оціночних суджень", — додали в партії.

В офіційній реакції критиці журналістки приділили чи не більше уваги, ніж факту, що народний обранець публічно обізвав її.

Оціночним судженням вважають висловлювання, які не містять фактичних даних. Це може бути критика, оцінка чиїхось дій, вживання мовних зворотів, гіпербол, алегорій, сатири. Такі судження не потрібно спростовувати чи доводити їхню правдивість. Це вираження свободи слова. Тож слова Ольги Духніч про те, що Максим Бужанский "ностальгує за СРСР та часами Януковича", не містять нічого, від чого їй потрібно було б утриматися або що вона має доводити як факт. Принаймні так каже закон України "Про інформацію". Також документ зазначає, що образа не може вважатися оціночним судженням. Вона є "приниженням честі та гідності особи, висловленим у непристойній формі". Отже, партія має повчати не журналістів, як їм виконувати роботу, а своїх депутатів.

Ще одне. В офіційній заяві "Слуги народу" міститься інформація, яка не відповідає дійсності. Мова про те, що пані Ольга допустила "оціночні судження стосовно особистих почуттів, які обраний народний депутат нібито має до СРСР та певних українських політиків". Але це не так. Якби журналістка оцінювала почуття пана Бужанського, вона б сказала, що його ностальгія є "тупою", "дивною" тощо. А Духніч якраз утрималася від оцінювання почуттів депутата. Ба більше, жодним чином не висловилася про розумові здібності тих, хто на 28-му році незалежності України героїзує Сталіна та має симпатії до екс-президента.

Виходить, в офіційному повідомленні партійці "Слуги" збрехали? З цим що робити? Може, припинити вільне трактування слів, законів, реальності і почати відчувати відповідальність за себе та країну? Так може навіть вдатися поновити довіру до державних інституцій. У правовій державі влада може дозволити собі набагато менше за громадян. А питають із неї жорсткіше. Розуміння себе і свого місця в єдиному державно-суспільному організмі. Ось чого не вистачає "новим". Тому вони швидко стають схожими на "старих".

Зараз ви читаєте новину «"Нові" швидко стають "старими"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі