вівторок, 14 серпня 2018 07:16

Нові санкції зруйнують російську економіку

8 серпня в Сполучених Штатах Америки оголосили нові санкції проти РФ. Це – відповідь на отруєння у Великій Британії колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки. Перший пакет санкцій за використання Росією хімічної зброї в Солсбері почне діяти 22 серпня.

Обмеження вплинуть на товари, що стосуються національної безпеки Росії. А саме — комп'ютерне обладнання, сенсори, лазери, телекомунікаційне устаткування, пристрої в галузі видобування нафти й газу, літакобудування.

Після запровадження першого етапу заборон Росія має надати докази, що надалі не застосовуватиме хімічну зброю. Інакше США введуть другий пакет — суворіший. Ідеться про скорочення дипломатичних і майже цілковите обмеження торгівельних стосунків. Імовірна й заборона літати до Штатів для компанії "Аерофлот".

Шість сенаторів 2 серпня подали до Конгресу законопроект під назвою "Акт про захист американської безпеки від агресії Кремля". Ці санкції називають "пекельними".

Вони передбачають замороження активів російських банків і визнання РФ державою-спонсором тероризму. Зараз у цьому переліку є чотири країни — Іран, Північна Корея, Сирія й Судан.

Пакет включає обмеження щодо російських політиків і олігархів, близьких до президента Володимира Путіна, а також — інвестицій у енергетику. Продовжать ембарго на імпорт урану з Росії. Заборонять видачу ліцензій громадянам США, які хочуть видобувати нафту в РФ. Діятимуть і проти компаній, що беруть участь у будівництві "Північного потоку-2" — газогону з Росії в Європу в обхід України.

— Путін продовжує бути небезпечним для нашої країни й союзників, — каже сенатор 64-річний Роберт Менендес. — Кремль атакує нашу демократію, підтримує військового злочинця в Сирії та порушує суверенітет України. Якщо законопроект ухвалять — наслідки струсонуть режим Путіна до краю.

— Це можна буде назвати оголошенням економічної війни, — заявив російський прем'єр Дмитро Медведєв, 52 роки. — І на неї необхідно буде реагувати. Економічними й політичними методами. А за необхідності — й іншими.

На тлі новин про нові обмеження російський рубль упав до найнижчої позначки за два роки. Долар здорожчав на 1,64 руб. — до 65,13.

"У Вашингтоні прийшли до висновку: неможливо далі посилювати санкції проти оточення Путіна й вдавати, що сам президент не залучений у сумнівні операції, — пише для видання "Форбс" російський економіст 49-річний Владислав Іноземцев.

— У разі потрапляння РФ у список країн-спонсорів тероризму стануть можливі серйозні фінансові заходи проти країни. Аж до обмеження будь-яких міжнародних дій для банків із державною ­участю. Також Америка заморожує всі видані громадянам країн-спонсорів тероризму візи та припиняє прийом від них імміграційних заявок".

— Запропоновані сенаторами ­санкції значно масштабніші й жорсткіші за всі попередні, — говорить президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар, 54 роки. — РФ варто чекати руйнівних наслідків. Енергетичний товарообіг буде сильно обмежений. Посилиться протидія стратегічному для Росії "Північному потоку-2". Це дуже вдарить по економіці.

Москва опиниться в повній економічній і дипломатичні ізоляції, якщо РФ таки визнають державою-спонсором тероризму. Причетних фізичних і юридичних осіб оголосять міжнародними військовими злочинцями. У першу чергу, це буде оточення Путіна.

Санкції стримують Росію від активних військових дій на Донбасі. Вони не змусять Кремль покинути українську територію. Але поступово знищують російську економіку.

Зараз ви читаєте новину «Нові санкції зруйнують російську економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі