пʼятниця, 31 травня 2019 07:00

Нема жодних підстав для оголошення дефолту

— США та Євросоюз повинні повністю списати борги України як компенсацію за ­боротьбу з Росією. Це ваша гра, ваша геополітика. Вас не цікавить Україна. Ви хочете нашкодити Росії, — каже олігарх 56-річний Ігор Коломойський в інтерв'ю британській газеті "Файненшнл таймс".

— Ми повинні ставитися до наших кредиторів, як Греція (1 липня 2015 року не заплатила за кредитами Міжнародного валютного фонду $1,6 млрд. — ГПУ). А скільки разів оголошувала дефолт Аргентина? І нічого. Реструктурувала борги. Зараз усе в порядку.

28 травня президент України зустрівся з представниками МВФ.

— Співпраця триває. Фонд є надійним партнером, коли ми потребуємо підтримки. Україна дотримуватиметься зобов'язань, — заявив Володимир Зеленський, 41 рік. — Наразі ми бачимо зволікання з ухваленням реформаторських законопроектів. Сподіваюся, парламент нового скликання надолужить це й створить підґрунтя для отримання наступного траншу фінансування.

— Сьогодні в Україні нема жодних підстав для оголошення дефолту, — каже економіст Андрій Новак, 46 років.

— Держава виконує домовленості щодо боргових виплат за рахунок коштів із держбюджету та золотовалютних резервів, нових позик на зовнішньому і внутрішньому ринках. 2014-го після початку російської агресії ми втратили 20 відсотків економіки. Обвалився курс гривні. І навіть тоді дефолту не оголошували. А на третьому році росту валового внутрішнього продукту з відносно стабільним курсом гривні про нього заговорили.

Греція оголосила дефолт, коли держборг сягнув 135 відсотків ВВП країни. У нас він становить менше 80. По-друге, то країна Єврозони. Коли ЄС рятував її, він виручав себе. В разі дефолту нас ніхто не рятуватиме.

— Греція має єдину валюту з Євросоюзом. Пересічні греки не відчули суттєвих проблем із падіння курсу. Євро від дефолту не постраждав, — пояснює економіст Борис Кушнірук, 52 роки.

— Для нас приклад Аргентини показовіший. Місцева валюта там постраждала суттєво. Люди втратили значну частину доходів.

Наслідки дефолту для нас легко спрогнозувати. Гарантоване знецінення гривні, інфляція, соціально-економічна і політична кризи в країні. Це ключові складові для російського вторгнення. У хаосі в Україні зацікавлений Кремль.

Зараз ви читаєте новину «Нема жодних підстав для оголошення дефолту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі