вівторок, 15 серпня 2006 19:35

Не наша атлетика

Гучним провалом закінчився для легкоатлетів України черговий чемпіонат Європи. Не здобувши жодної золотої медалі, наші співвітчизники опинилися за межею першої двадцятки командного заліку.

Порівнювати ж українські здобутки навіть зі скромною Білоруссю ніяк не виходить. Тому що нема чого порівнювати. Та й писати не було б про що. Теж мені, ще один провал у головному виді олімпійської програми — нас цим уже давно не здивуєш.

Хотілося зауважити інше. Чемпіонат Європи — останнє повністю "аматорське" змагання міжнародного легкоатлетичного календаря. Крім медалей, переможці і призери тут нічого не одержують. Ні шістдесяти тисяч доларів за перемогу, як на чемпіонаті світу, ні хоча б кількох сотень, які нині платять на будь-якому з численних змагань "гран-прі".

Складається враження, що відзначатися немає кому

Далеко не всі атлети готові на таке "випробування альтруїзмом". У тих же росіян півтора десятка провідних спортсменів до Гетеборга на чемпіонат Європи не поїхали. Дали дорогу молодим. І молоді, одержавши шанс відзначитись, не підвели.

У нас же, складається враження, відзначатися немає кому. Ні молодих не видно, ні заслужених. Кудись зник наш несподіваний чемпіон світу зі стрибків у висоту Кримаренко, перемогою якого прикрили такий самий провал наших легкоатлетів на останньому чемпіонаті світу. Поринули у небуття вкінець замордовані допінг-контролем українські штовхальниці ядра. Бігуни наші не змогли показати нічого навіть на тьмяному тлі далеко не кращих європейських атлетів.

Та й сам чемпіонат Європи, який став на тиждень святом для мільйонів телеглядачів і десятків тисяч глядачів безпосередньо на стадіоні, не став подією для українського загалу. Ніхто в Україні особливо й не зауважив відсутність легкоатлетичних звитяг, від яких усім самі тільки клопоти.

Ви ніколи не були на чемпіонаті України з тої самої легкої атлетики? Неповторне видовище абсолютно порожнього стадіону вражає і переконує, що нікому ті атлети у нас не потрібні. Ті, що можуть, нехай бігають та стрибають по закордонах, заробляючи щось на комерційних змаганнях. Там, за кордоном, легка атлетика не тільки "медалемісткий" олімпійський вид спорту, а ще й масове захоплення тисяч людей. Плюс — видовище, яке збирає повні стадіони глядачів, за право транслювати яке телеканали викладають серйозні суми. Якась вона у них не наша, ця легка атлетика.

Зараз ви читаєте новину «Не наша атлетика ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі