понеділок, 01 лютого 2010 18:16

Наступний президент може пригальмувати роботу з визнання борців за незалежність

Минулого четверга Віктор Ющенко підписав указ про визнання Організації українських націоналістів та Української повстанської армії учасниками боротьби за незалежність країни.

Кабінету Міністрів президент доручив розробити і подати в парламент законопроект, що визначив би статус учасників визвольної боротьби ОУН-УПА разом із членами формувань Української Центральної Ради, Української Народної Республіки, Західно-Української Народної Республіки, Української держави Гетьманату, Української військової організації, Організації народної оборони "Карпатська Січ", Української головної визвольної ради.

— Звичайно, цей указ можуть скасувати, — каже нардеп-"нунсівець" Юрій Ключковський, 60 років. — Але не указом учасники національно-визвольних змагань призначені героями і борцями за незалежність. На відміну від багатьох теперішніх "борців", вони дійсно клали життя за батьківщину, а не набивали кишені.

Два роки тому президент подавав до парламенту законопроект "Про правовий статус учасників боротьби за незалежність України 20–90-х ХХ століття". Але його зняли з розгляду. Головне науково-експертне управління дійшло висновку, що у проекті відсутні механізм і чіткі критерії зарахування осіб до такої категорії, а окремі положення надміру декларативні.

— Такий закон не міг пройти в нинішній Верховній Раді, бо більшість депутатів перебувають у полоні радянських стереотипів, що той, хто воював проти Радянського Союзу, був ворогом України. А це брехня! — пояснює Юрій Ключковський. — Зараз вищевказані учасники мають статус репресованих і реабілітованих, ветеранів війни чи прирівнених до них. Мова не про гроші, які їм дають, бо грошима не компенсувати того, що вони зазнали. Мова не про почесті й нагороди, а про визнання правди й історії.

— Усі ветерани війни обурені тією зневагою приниженням, які проявив до них Ющенко, — говорить 77-річний Микола Буряков, перший заступник ради Організації ветеранів України. — Ми розуміємо патріотизм, проявлений воїнами під Крутами та учасниками інших визвольних змагань. Але не бандерівців, які воювали на боці гітлерівської Німеччини. Є закон про статус ветеранів війни і гарантії їх захисту. Там передбачено, що ветерани УПА, які не скоїли злочинів проти народу, прирівнюються до учасників бойових дій. Президент своїм указом провокує протистояння між учасниками Великої Вітчизняної війни та воїнами ОУН-УПА.

Заступник голови Українського інституту національної пам"яті Владислав Верстюк, 60 років, зауважує, що указ Ющенка щодо визвольного руху охоплює і період 1917–1921 років:

— Тоді Україна намагалася стати незалежною демократичною державою. Нині країни Східної і Центральної Європи надають великої уваги вивченню історії своєї незалежності. Тому указ президента цілком доречний. Не знаю, чим закінчиться доручення Кабміну розробити проект закону про статус учасників визвольного руху, бо з юридичної точки зору це зробити складно. До порозуміння між ветеранами теж іще далеко. Потрібна широка просвітницька й інформаційна робота, бо в масовій свідомості досі переважають радянські стереотипи. Інститут національної пам"яті розробляє методичні рекомендації для Міносвіти щодо вивчення історії в школах. І хоч наступний президент може пригальмувати роботу з визнання борців за незалежність, в адміністративний спосіб цього з життя не виключиш. Навіть у радянські часи люди пам"ятали і про Центральну Раду, і про ОУН-УПА. Це й допомогло на зламі 1980–1990 років народитися незалежній Українській державі.

Зараз ви читаєте новину «Наступний президент може пригальмувати роботу з визнання борців за незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі