пʼятниця, 16 вересня 2011 10:15

Справжніх джерел фінансування партії не оприлюднять

Автор: фото з сайта www.yur-gazeta.com
  Сергій Кальченко: ”Венеціанська комісія висловила негативне ставлення до мажоритарно-пропорційної виборчої системи”
Сергій Кальченко: ”Венеціанська комісія висловила негативне ставлення до мажоритарно-пропорційної виборчої системи”

Європейська комісія за демократію через право, що її називають Венеціанською комісією, зробила попередній висновок щодо законопроекту про вибори депутатів Верховної Ради.

— Венеціанська комісія критична у технологічних питаннях й обережно обходить питання ідеологічні, — зазначає експерт з виборчого права Сергій Кальченко, 46 років. — Вона дуже делікатно висловила негативне ставлення стосовно повернення до мажоритарно-пропорційної виборчої системи: вказала, що "змішанку" в Україні застосовували двічі. Експерти комісії послалися на рекомендації структур Ради Європи про те, що пропорційна система була би прийнятніша. Наголошують на повноваженні держави визначати виборчі правила, та при цьому кажуть "але".

Що критикує Венеціанська комісія:

В Україні дуже великі виборчі дільниці — до 2,5 тисячі виборців. Це не наша вина, а біда. Виборців у нас понад 30 мільйонів. Якщо зменшимо розмір дільниць до 1,5 тисячі осіб, то кількість місць для голосування зросте у півтора раза. Доведеться набирати нових членів комісій. Один з основних фінансових тягарів виборів — зарплати працівникам комісій. Навряд чи зможемо дотриматися такої рекомендації.

Потрібно розкрити джерела і розміри фінансових внесків на вибори. Проект закону встановлює, що гроші до виборчих фондів політичних партій можуть перераховувати із загальних рахунків політсил. І жодним словом не торкається того, звідки партії отримують фінансування. Тому політсили акумулюють на своїх рахунках кошти юридичних осіб, яких громадськість не знає. Висновок: справжніх джерел усе одно не оприлюднять.

Виборче законодавство заскладне. Треба розуміти специфіку нашої держави. Ми живемо на зламі частини світу, де в одних країнах вибори є, в інших — їх фактично нема. У багатьох країнах виборчі системи склались як традиція й не потребують пояснення законами. Ми змушені робити наші закони складними, особливо щодо процедурних питань. Бо якщо вони дуже прості, хтось дуже добре підготовлений і освічений просто гратиметься з виборами. Зауважу також, що люди, які працюють у виборчих комісіях, уже звикли до складного законодавства.

Що схвалює Венеціанська комісія:

Журналісти отримають доступ до публічних заходів, пов'язаних із виборами. Але вони й раніше могли потрапити до приміщення для голосування: не більше двох від однієї редакції чи телеканала.

Голови та їхні заступники окружних виборчих комісій обов'язково пройдуть навчання перед виборами. Можливо, для працівників окружних комісій прочитають лекції в одній великій залі. Наскільки це буде ефективним, залежить від того, скільки коштів виділять на цю справу.

Незалежні кандидати зможуть висуватися в одномандатних округах. Така можливість передбачена лише в новому законопроекті. В усіх попередніх виборчих законах незалежні кандидати мали бути включені до регіональних або загальнодержавних списків партій.

Скаржитися на територіально–виборчу комісію можна тільки до комісії верхнього рівня. Можливість позиватися до суду із законопроекту виключили. Утім 172-а стаття Кодексу адміністративного судочинства передбачає можливість розглядати позови на рішення виборчих комісій. Тож вилучення із законопроекту однієї фрази не означає, що ця можливість зникає.

Зараз ви читаєте новину «Справжніх джерел фінансування партії не оприлюднять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі