четвер, 02 квітня 2009 18:11

Нам створюють нових фальшивих кумирів

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Україну знову лихоманить. Мила трійця наших головних лідерів — Ющенко, Тимошенко та Янукович — давно збанкрутувала. Проте президент вкотре збирається розпустити Верховну Раду, парламент у відповідь призначає на 25 жовтня вибори президента, усі знову критикують усіх.

Так і підуть на дно у тісних обіймах — як сіамська трійня. І є в цьому гірка правда:  вони насправді тісно пов"язані пуповинами, що ведуть чи не до тих самих олігархів. І все на межі або поза межами будь-якого закону.

Банкрутують сьогодні не лише поводирі, але й усі владні інституції. Казус судді-"колядника" Ігоря Зварича лише трішки продемонстрував рівень цього падіння. Розсипалися на порох усі євроінтеграційні ілюзії. ФСБ Росії заблокувала будь-яку інтеграцію з НАТО. Отже, маємо повний крах сподівань 2004 року.

Народ у розпачі — ну коли це все закінчиться і чому наші колишні кумири так змінилися?

Але річ у тому, що вони самі по собі й не змінювалися. То наші уявлення про них виявилися неадекватними. Завищені очікування завжди породжують такі ж розчарування. Уже бачимо, як руйнується міф про всемогутнього Володимира Путіна. Як тільки впали ціни на нафту, мильна булька одразу здулася, хоча ще не тріснула. Те ж саме чекатиме й американців, які занадто великі надії покладають на "непоганого хлопця" Барака Обаму.

Під час виборчих кампаній у всіх країнах застосовують інформаційні технології. Вони мають на меті якщо не заманити свого, то принаймні дезорієнтувати чужого виборця. Навмисне створюється ілюзорна реальність, яка не має нічого спільного зі справжньою ситуацією в країні, і тим більше ніяк не пов"язана зі справжніми якостями "героїв" та "антигероїв" виборчої кампанії. Супротивники демонізуються, а "свій" кандидат ідеалізується до невпізнаваності. Усе залежить від кількості вкладених у ці технології грошей. І годі шукати якоїсь правди у найнятих "політологів" — вони ненав"язливо й нав"язливо підштовхують вас до того вибору, за який їм заплачено.

Таким чином, коли 99% інформації про наших політичних поводирів ми отримуємо з телевізора чи інших мас-медій, то врешті опиняємося в ілюзорному світі. Постійно бачимо перед собою не реальних людей, а штучно сконструйовані образи. Навіть візуально вони удекоровуються саме для того, щоб нас задурити. Із-під гіперукраїнської коси дивляться абсолютно незворушні очі. У широкоплечому "донецком пареньке" криється лякливий пінгвін. А велеречивість гаранта прикриває повний розгардіяш у його голові.

Із-під гіперукраїнської коси дивляться абсолютно незворушні очі

Отже, з правлячою трійцею все зрозуміло: два королі й королева давно голі. Але проблема в тому, що це лише сигнал для можновладців творити інші ілюзії, нові кумири. І вони вже проростають. Причому ще ілюзорніші, ніж попередні. Бо ж технології обробки виборців із 2004 року вдосконалилися. Для творців ілюзорних кумирів насправді байдуже, що в своєму житті вже звершив чи не звершив кандидат. Важлива лише картинка на телебаченні й частота появи цієї ілюзії на екранах.

І от ми вже знову хапаємося за соломинку, захоплюємося нібито чистими думками і справами улюбленця — того ж Арсенія Яценюка. А далі тільки технології. Його політтехнологи повинні точно вгадати, що хочемо від нього почути. І ми це чуємо. І знову починається "наша пісня гарна-нова"...

Про виконання якихось передвиборних обіцянок, звісно ж, не йдеться. І про це чудово знає не лише він, але й ми. Це така гра. Але ми щовечора замиловано оглядаємо фабрики з виробництва ілюзій на кшталт "шустеріади".

А оскільки це гра, то якось важко після того жаліти народ. Бо саме він радий бути обдуреним — отож нічого потім скиглити. Спрацьовує стара істина про те, що кожен народ  має ту владу, на яку заслуговує. І незрозуміло, на що може розраховувати той, якого не може об"єднати ні культура, ні мова, ні історія. А тільки шоу ілюзіоніста світового рівня — великого спеціаліста з усіх українських проблем. Та такий народ і вартий того, щоб його розводили на черговому "полі чудес" чи, точніше, "полі дурнів". А обриси чергової української ілюзії проступають уже сьогодні.

Зараз ви читаєте новину «Нам створюють нових фальшивих кумирів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі