четвер, 12 березня 2020 07:25

Нафта подешевшала найстрімкіше від 1991 року

9 березня ціна на нафту обвалилася на 31%. За кілька днів до того Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) і Росія не продовжили угоду про зменшення видобутку. Чинна закінчується 1 квітня. Передбачалося, члени ОПЕК зменшать виробництво на 1 млн барелів, а ще 500 тис. барелів припаде на інші країни, найбільша з яких — Росія. Москва відмовилася.

Після цього Саудівська Аравія оголосила зниження цін на сировину. Вартість марки "Брент" впала до $31. Наприкінці лютого вона коштувала майже $50. Це — найстрімкіше здешевшання нафти після війни в Перській затоці 1991-го. Дії Саудівської Аравії — початок цінової війни з РФ, пише інформагенція "Ройтерс". Ціни можуть сягнути $20 за барель, передбачає інвестиційна компанія "Голдмен Сакс".

У понеділок російський рубль упав до 73,29 за долар США — найнижче з березня 2016-го.

"Для Росії розверзається катастрофа. Її бюджет зверстано на ціну 42,4 долара за барель. Та колапс не настане негайно, є запас міцності, — написав у фейсбуці експерт з енергетики Михайло Гончар, 56 років.

— Для Кремля є два виходи. Розв'язати потужну війну в Перській затоці з розгромом Саудівської Аравії. Це Росія спільно з Іраном намагаються зробити вже кілька років. Другий варіант — дати повну свободу дій російським нафтовим компаніям. Максимізувати видобуток. Збільшуючи експорт, намагатися перекрити втрати. Та що більше нафти на ринку, то нижчі ціни і менша виручка.

Для нас важлива активна міжнародна кампанія з посилення санкцій проти Росії. Обмеження можна робити в неявний спосіб. Стимулювати світ купувати більше неросійської нафти й газу.

Також не слід очікувати халявного бензину на АЗС. Якщо в травні він коштуватиме 20–22 гривні, цього буде достатньо".

— Через зниження цін на нафту не почнеться глобальна криза, — каже економіст Андрій Новак, 47 років. — Для розвинутих економік це навіть позитив. Подешевшають перевезення, електроенергія. Це призведе до зменшення витрат на виготовлення продукції. Від обвалу цін постраждають країни, що живуть з експорту ресурсів, — як Росія.

Зараз ви читаєте новину «Нафта подешевшала найстрімкіше від 1991 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі