четвер, 27 лютого 2020 07:20

Нація телевізора повстала проти Зеленського

Жителі містечка Нові Санжари на Полтавщині 20 лютого протес­тували проти прибуття до місцевого санаторію евакуйованих з ураженого коронавірусом Китаю.

Те, що сталося, — природне продовження тріумфального успіху Володимира Зеленського. Українці — перша нація, яка на чесних демократичних виборах обрала президентом телевізійний персонаж. Людину, про яку не знали практично нічого. Від нього чули тільки написані іншими тексти. За весь час передвиборчої кампанії він майже не з'являвся на публіці. Навіть на дебатах на стадіоні зачитував супернику запитання з інтернету. Зеленський тоді назвав себе "вироком Порошенку", не розуміючи, що насправді підписує вирок своєму правлінню. Він виступав від імені "нації телевізора". Тепер ця нація телевізора озброїлася проти його влади.

У людей, які вийшли на мітинги в Нових Санжарах, були для цього причини. Кілька тижнів телевізор розповідав їм про небезпечне захворювання. Про те, що причини зараження до кінця не з'ясовані, ліки не знайшли, а в Україні немає тестів для його виявлення. Не хвилюватися в такій ситуації міг тільки той, хто довіряє власній державі.

Але в Україні довіри до держави зроду не було. Високий рейтинг довіри до Зеленського виявився рейтингом любові до телевізійного персонажа, а не до керівника країни. Від держави українці як і раніше очікують гіршого. Щоб розвіяти страхи, чиновники повинні були б працювати з громадянами. Заздалегідь продемонструвати ізольованість і захищеність місця, де розмістять евакуйованих. Роз'яснити, що люди, яких привозять із Китаю, не хворі.

Замість цього ми стали свідками безглуздої спецоперації з літаком, що кружляє над країною, і загонами Нацгвардії, що проривають кордони протестувальників. Головною фігурою спецоперації стала не керівниця МОЗ Зоряна Скалецька, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, що дістався Зеленському в спадок. До цього був не менш безглуздий виступ самого президента 18 лютого. Він пригрозив розмістити евакуйованих у резиденціях своїх політичних опонентів у престижній Кончі-Заспі під Києвом. Що мав подумати телеглядач із Нових Санжарів? Що евакуйовані не становлять небезпеки, якщо сам президент готовий використовувати їх як "біологічну зброю"? Чому він повинен був зрадіти, дізнавшися, що цю "зброю" везуть у його дім? Чим він завинив?

Популізм хороший, коли політик виступає на стадіоні. Але зіт­кнення зі справжньою кризою миттєво оголює слабкість, неефективність і безперспективність будь-якої популістської влади. Навіть тієї, що прийшла з телевізора.

Зараз ви читаєте новину «Нація телевізора повстала проти Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі