вівторок, 20 лютого 2007 16:23

На Україні протистояння між США й Росією не відобразиться

Прем"єр-міністри Польщі Ярослав Качинський і Чехії Мірек Тополанек опублікували спільну статтю, у якій ідеться про можливе розміщення на території їхніх країн елементів системи протиповітряної оборони. Така пропозиція надійшла від США. Різко проти виступає Росія.

Прем"єри пишуть, що встановлення ПРО "послужить цілям пасивної оборони від тих, хто спробував би напасти на будь-якого члена Євроатлантичного співтовариства". На думку політолога Петра Бурковського, 26 років, цією публікацією вони хочуть засвідчити прихильність до пропозиції США. Однак ухвалити рішення буде непросто, особливо в Чехії, де досить сильна ліва опозиція.

Розміщення елементів ПРО у Східній Європі зміцнить геополітичне становище США. Проте Росія вже пообіцяла у відповідь націлити свої ядерні ракети на Польщу й Чехію.

— На Україні це протистояння ніяк не відобразиться, — вважає Петро Бурковський. — Бо ми в цих геополітичних іграх участі не беремо.

У тій же статті Качинський і Тополанек висловили підтримку "політиці відкритих дверей" Євросоюзу щодо країн, які хочуть до нього приєднатися. Серед таких названо й Україну.

— Доки не набудемо стандартів ЄС, не подолаємо корупцію, не реформуємо правоохоронні органи, такі заклики нічого для нас не значитимуть, — каже про це Петро Бурковський.

Зараз ви читаєте новину «На Україні протистояння між США й Росією не відобразиться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі